Psiholozima startna plata 1000 eura

Dodajte komentar

Ministri zdravlja i finansija Dragoslav Šćekić i Aleksandar Damjanović potpisali su juče izmjene Granskog kolektivnig ugovora (GKU) sa predstavnicima reprezentativnih sindikata kojima će nemedicinskom kadru od narednog mjeseca plate biti uvećane za 12,5 odsto. Iz Sindikata slobodnih radnika Kliničkog centra “Danu” je saopšteno da su plate nemedicinskom kadru, prema novom GKU, povećane od 50 do 150 eura. Kako su nam kazali, najveće zarade će imati zdravstveni saradnici – logopedi, defektolozi, klinički psiholozi, biohemičari, pravnici i ekonomisti, koji će imati startnu zaradu oko 1000 eura.

Prema ranijim uvećanjima zarada, osnovna plata doktorima medicine je 1.220 eura, a ljekarima specijalistima 1.535. Osnovna plata medicinske sestre iznosi oko 600 eura.

Od početka ove godine ovo je četvrti put da se uvećavaju plate zaposlenima u sektoru zdravstva. U januaru su plate medicinskim radnicima bile uvećane preko programa “Evropa sad” i i usvajanjem izmijenjenog GKU od 20 do 30 odsto, da bi ljekarima u julu izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru zarade bile povećane za dodatnih 400 eura. Novom izmjenom GKU nemedicinskom kadru zarade su povećane za 12,5 odsto.

Predsjednica Sindikata zaoslenih Instituta za javno zdravlje Biljana Popović Kolašinac kazala je za “Dan” da će zdravstveni saradnici imati platu 1140 eura za 10 godina minulog rada.

– Ljekarima je koeficijent zarade 15, a nama je uvećan na 11,99. Tu spadaju svi medicinski saradnici. Zadovoljni smo povećanjem plata. Uspjeli smo da dođemo do cilja i da se ispravi nepravda kada smo izostavljeni iz Granskog kolektivnog ugovora. Kolege su sada mnogo motivisanije jer imamo ista prava kao i ostali zaposleni u zdravstvu – rekla je Popović Kolašinac.

Nepravda ispravljena

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva dr Mihailo Babović kazao je da se sada Granski kolektivni ugovor vraća radnicima.

– Definitivno smo napravili jedan iskorak naprijed. Nema više barijera između medicinskog i nemedicinskog kadra. Postoje dvije grupe koje smo formirali, a zdravstveni saradnici su uključeni sa svim specijalizacijama u sistemu zdravstva medicine, dakle fizičari, biohemičari, hemičari itd. Jednostavno, napravili smo i zaokružili nešto – rekao je Babović.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Vuk Kadić podržao je potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, naglasivši da zdravstveni sistem čine i medicinski i nemedicinski kadar i da to predstavlja jedinstvo koje ne može da funkcioniše odvojeno.

– Prosto je bilo pravedno da, ukoliko je povećanje bilo medicinskom kadru, da to isprati i nemedicinski kadar. Fond zdravstva će se truditi da obezbijedi sredstva za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema i nadam se da od 2023. godine nećemo imati problema koje smo imali u prethodnom periodu – rekao je Kadić.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *