Novi težak udarac za tržište kriptovaluta: Bankrotirao i BlockFi

Kripto kompanija BlockFi podnijela je zahtjev za zaštitu od stečaja u skladu s Poglavljem 11 na Stečajnom sudu Sjedinjenih Država za okrug New Jersey. U podnesku je kompanija navela da ima više od 100.000 povjerilaca, s obvezama i imovinom u rasponu od 1 do 10 milijardi dolara.

U podnesku je naveden nepodmireni zajam od 275 miliona dolara FTX-u US, američkom ogranku sada bankrotiranog carstva Sama Bankman-Frieda.

Kao i FTX, BlockFi takođe ima bahamsku podružnicu. Ta podružnica je pokrenula bankrot na Bahamima istovremeno s američkom prijavom.

Zahtjev za bankrot BlockFi-ja pokazuje da najveći otkriveni klijent kompanije ima bilans od gotovo 28 miliona dolara.

“BlockFi se raduje transparentnom procesu koji postiže najbolji ishod za sve klijente i druge učesnike”, rekao je Mark Renzi iz Berkeley Research Group u izjavi za medije. BRG služi kao finansijski savjetnik BlockFi-ja.

Kripto kompanija, koja nudi trgovačku razmjenu i uslugu čuvanja s kamatama za kriptovalute, bila je jedna od mnogih kompanija koje su se suočile s ozbiljnim problemima s likvidnošću nakon propasti Three Arrows Capitala.

Kompanija sa sjedištem u Jersey Cityju u New Jerseyju već je zaustavila povlačenje depozita klijenata i priznala da je imala “značajnu izloženost” sada bankrotiranoj kripto berzi FTX i njenoj sestrinskoj trgovačkoj kući Alameda Research.

“Imamo značajnu izloženost prema FTX-u i povezanim korporativnim entitetima koja obuhvaća obveze koje nam duguje Alameda, imovinu koja se drži na FTX.com i nepovučene iznose iz naše kreditne linije kod FTX.US,” BlockFi je prethodno rekao.

Kompanija je počela razgovore sa stručnjacima za restrukturiranje u danima nakon što je FTX podnio stečaj, prema osobama upoznatim s tim pitanjem.

Predstavnik BlockFi-ja nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar.

BlockFi — koji je prema PitchBooku posljednji put procijenjen na 4,8 milijardi dolara — među mnogim je kripto kompanijama koje osjećaju pritisak kolapsa FTX-a. U julu se FTX uključio kako bi pomogao BlockFi-ju da izbjegne bankrot produživši revolving kredit od 400 miliona  dolara i ponudivši potencijalnu kupovinu opterećenog zajmodavca.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.