Novi težak udarac za tržište kriptovaluta: Bankrotirao i BlockFi

Dodajte komentar

Kripto kompanija BlockFi podnijela je zahtjev za zaštitu od stečaja u skladu s Poglavljem 11 na Stečajnom sudu Sjedinjenih Država za okrug New Jersey. U podnesku je kompanija navela da ima više od 100.000 povjerilaca, s obvezama i imovinom u rasponu od 1 do 10 milijardi dolara.

U podnesku je naveden nepodmireni zajam od 275 miliona dolara FTX-u US, američkom ogranku sada bankrotiranog carstva Sama Bankman-Frieda.

Kao i FTX, BlockFi takođe ima bahamsku podružnicu. Ta podružnica je pokrenula bankrot na Bahamima istovremeno s američkom prijavom.

Zahtjev za bankrot BlockFi-ja pokazuje da najveći otkriveni klijent kompanije ima bilans od gotovo 28 miliona dolara.

“BlockFi se raduje transparentnom procesu koji postiže najbolji ishod za sve klijente i druge učesnike”, rekao je Mark Renzi iz Berkeley Research Group u izjavi za medije. BRG služi kao finansijski savjetnik BlockFi-ja.

Kripto kompanija, koja nudi trgovačku razmjenu i uslugu čuvanja s kamatama za kriptovalute, bila je jedna od mnogih kompanija koje su se suočile s ozbiljnim problemima s likvidnošću nakon propasti Three Arrows Capitala.

Kompanija sa sjedištem u Jersey Cityju u New Jerseyju već je zaustavila povlačenje depozita klijenata i priznala da je imala “značajnu izloženost” sada bankrotiranoj kripto berzi FTX i njenoj sestrinskoj trgovačkoj kući Alameda Research.

“Imamo značajnu izloženost prema FTX-u i povezanim korporativnim entitetima koja obuhvaća obveze koje nam duguje Alameda, imovinu koja se drži na FTX.com i nepovučene iznose iz naše kreditne linije kod FTX.US,” BlockFi je prethodno rekao.

Kompanija je počela razgovore sa stručnjacima za restrukturiranje u danima nakon što je FTX podnio stečaj, prema osobama upoznatim s tim pitanjem.

Predstavnik BlockFi-ja nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar.

BlockFi — koji je prema PitchBooku posljednji put procijenjen na 4,8 milijardi dolara — među mnogim je kripto kompanijama koje osjećaju pritisak kolapsa FTX-a. U julu se FTX uključio kako bi pomogao BlockFi-ju da izbjegne bankrot produživši revolving kredit od 400 miliona  dolara i ponudivši potencijalnu kupovinu opterećenog zajmodavca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *