Kamaraši novi predsjednik MFIC; Schoen: Crna Gora da nastavi odgovorno fiskalno upravljanje

Dodajte komentar

Novi predsjednika Savjeta stranih investitora Crne Gore (SSICG – MFIC) je glavni izvršni direktor Crnogorske komercijalne banke (CKB) Tamaš Kamaraši.

To je odlučeno na danas održanoj Skupštini ove asocijacije, a na ovom mjestu zamijeniće Christopha Schoena inače predsjednika Upravnog odbora Addiko banke.

Odlazeći predsjednik je istakao da Crna Gora “mora nastaviti odgovorno fiskalno upravljanje”, uz fokus na implementaciji strukturnih reformi. Takođe je naglasio da je za budući prosperitet ništa manje bitna “aktuelna politička i institucionalna kriza koja odlaže sprovođenje važnih reformi i dodatno usporava proces pristupanja Evropskoj uniji”.

“Ohrabrujemo političke aktere da svoje razlike prevaziđu konstruktivnim dijalogom”, rekao je Schoen nakon sjednice Skupštine MFIC.

Nakon snažnog oporavka u prošloj godini, crnogorska ekonomija nastavila da raste stabilnim tempom u prvoj polovini ove godine, što je pratilo povećanje domaće i strane tražnje, te snažan rast turizma. Schoen je istakao da rat Rusije protiv Ukrajine, kao i poremećeni lanci snabdjevanja i naglorastuća inflacija imaju, kako je kazao, snažan negativna uticaj na oporavak, te da će kreirati negativne efekte.

“U cilju daljeg podsticanja rasta, Crna Gora mora da nastavi odgovorno fiskalno upravljanje sa fokusom na implementaciji strukturnih reformi koje se moraju fokusirati na unapređenje tržišnih uslova, uklanjenje biznis barijera, zadržavanje stranih investitora i privlačenje novih”, rekao je on.

Kako je kazao, MFIC ostaje pouzdan partner Vlade i poslovnim udruženjima u daljem radu na unapređenju konkurentnosti.

“Ovo je moje posljednje predsjedavanje godišnjom Skupštinom i zahvalio bih svim članovima. Ponosan sam što smo obezbijedili veću vidljivost i promociju Savjeta u javnosti. Svoju poziciju smo učvrstili i intenzivirali saradnju sa drugim poslovnim udruženjima”, poručio je on.

Ovom prilikom obratila se i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, koja je podsjetila na mnoge negativne efekte koje su, nakon oporavka od krize izazvane korona virusom, na evropski kontinent donijeli ruski rat protiv Ukrajine.

“Generišući snažnu infaciju i narušavajući tržišta hrane, EU i Zapadni Balkan ulaze u godinu sporog rasta i brže inflacije što će takođe uticati na izglede za rast ekonomije Crne Gore”, rekla je Popa, te ukazala da očekuje usporavanje privrede uz visoku infaciju, povećanu političku neizvjesnost i strožije uslove finansiranja, što će zahtijevati i odlučniju reakciju.

“U takvom izazovnom trenutku Crna Gora treba da razriješi strukturna uska grla, a u isto vrijeme pokuša da prebrodi nadolazeću ekonomsku krizu. Prioriteti su izborna i pravosudna reforma i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije”, zaključila je Popa.

Media Biro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *