Austrijskim političarima plate sve veće zbog inflacije

Dodajte komentar

Zbog visoke stope inflacije, političarima u Austriji rastu plate. Dok zaposleni raznih privrednih grana još pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru, odnosno o povećanju plata, političarima one “skaču” automatski.

Revizorska institucija proslijedila je vladi “faktor prilagođavanja” plata, to jest onaj postotak po kojem će plate državnih funkcionera porasti od 1. januara.

Kao osnova se uzima inflacija koja je bila od jula 2021. do juna ove godine, a to je 5,3 odsto.

Time će značajno skočiti primanja, na primjer, predsjednika Austrije za 1.344 eura mjesečno – na 26.701 euro bruto. Kancelaru će plata biti povećana za 1.200 eura, na 23.840 eura. Poslanicima će plata biti veća za 497 eura, na 9.832 eura za mjesec.

Povećanje plate stupa na snagu automatski, ukoliko parlament ne donese odluku po kojoj se plate političara neće ovako uvećavati. Dok vladajuće stranke Narodna partija (OVP) i Zeleni ćute, Socijaldemokratska partija (SPO) i Slobodarska stranka (FPO) zahtijevaju odluku o ukidanju automatizma za prilagođavanja plata u skladu s inflacijom.

Lider FPO Herbert Kikl zatražio je, čak, da se plate smanje članovima vlade, ali i “lažnoj opoziciji”, zbog lošeg vođenja politike od “zaključavanja” tokom korona virusa, do sankcija protiv Rusije.

Izvor: Euronews

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *