Kineska tržišta u padu, protesti uznemirili investitore

Dodajte komentar

Tržišta u Kini su pala u ponjedeljak pošto je osećaj haosa i neizvjesnosti obuzeo trgovce nakon što su protesti protiv ograničenja zbog kovida stali na put državi koja je krenula ka ponovnom otvaranju.

Indeks Hang Seng China Enterprises je pao za više od četiri odsto rano u ponedeljak, ali je kasnije smanjio gubitke za oko polovinu. Juan kojim se trguje u kontinentalnoj Kini je oslabio za 0,4 odsto u odnosu na dolar, pao je za više od jedan odsto na otvaranju, što najviše od maja.

Protesti su se proširili tokom vikenda dok su građani u većim gradovima, uključujući Peking i Šangaj, izašli na ulice da izraze svoj bijes zbog državne kontrole kovida. Retko prikazivanje prkosa povećava prijetnju da će vlada odgovoriti, što podstiče investitore da još jednom razmisle nakon što su ponovo dobili nade u otvaranje, prenosi Bloomberg Adria.

“Možda će investitori promisliti rizikovanje na kineskim tržištima”, rekao je Chris Weston, šef istraživanja u Pepperstone Group Ltd. “Vidimo neke odlive ofšor juana, što mislim da je prilično dobar pokazatelj kako bi kineska tržišta mogla da prođu.”

Ekonomisti Goldman Sachs Group Inc. kažu da vide neke šanse za “nestabilni” izlazak iz politike “Covid-Zero” u Kini, jer će centralna vlada uskoro morati da bira između više zabrana i više zaraženih.

Kretanje akcija

Akcije nekretnina i tehnologije bile su među najlošijim u u ponedjeljak, dok su se akcije na koje je uticala najava ponovnog otvaranja države, uključujući avio-kompanije i restorane, pokazale relativno otpornim.

Ovi potezi naglašavaju mješovitu reakciju među trgovcima jer neki odbacuju društvene nemire i više se fokusiraju na eventualno napuštanje politike “Covid-Zero”.

“Protesti stvaraju neizvjesnost, ali odredište otvaranja je određeno još od partijskog kongresa”, rekao je Robert Mumford, investicioni menadžer u GAM Hong Kong Ltd. “Sumnja se da bi ovakav pritisak javnosti mogao da podstakne brži tempo otvaranja koji bi biti pozitivan, ali ostaje da se vidi kako će vlasti reagovati na nedavne događaje”.

Imovina je ojačala u novembru jer su direktive za manje restriktivan pristup pandemiji, zajedno sa snažnom podrškom sektoru nekretnina, dale povjerenje investitorima da je najgore iza.

Sve veći broj igrača na Volstritu je bio optimističan prema Kini nakon koraka politike Pekinga za jačanje ekonomije. U petak je Narodna banka Kine po drugi put ove godine snizila stopu obavezne rezerve.

Sve se promijenilo u posljednjih nekoliko dana jer se vlast bori sa rekordnim brojem slučajeva kovida.

Indeks Hang Seng u Hongkongu je pao za 2,2 odsto u 10.47 po lokalnom vremenu, dok je pokazatelj kineskih tehnoloških akcija pao u sličnoj mjeri, pošto je pao više od pet odsto ranije. Indeks CSI 300 je opao za 1,7 odsto.

Strani investitori su do sada na sjednici u ponedjeljak bili neto prodavci 6,3 milijarde juana (874 miliona dolara) kopnenih akcija putem trgovačkih veza sa Hongkongom.

Kineska kreditna tržišta su u ponedjeljak klizila na otvaranju. Dolarske obveznice nekih kineskih kompanija za nekretnine, uključujući Country Garden Holdings Co. i Longfor Group Holdings Ltd, prekinule su trodnevni rast.

“Pod pretpostavkom da se politika kovida neće mnogo promijeniti, a ne možemo isključiti rizik da postane stroža, vlada će vjerovatno ubrizgati više likvidnosti da bi ohladila prinose obveznica”, rekao je Gary Ng, viši ekonomista u  Natixis SA u Hongkongu. “Međutim, ovo neće biti dovoljno da smiri tržište.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *