Filipović: Zbog blokade institucija Crna Gora može da izgubi 50 miliona eura EU fondova

Dodajte komentar

Crna Gora je dobila ozbiljnu opomenu zvaničnog Brisela ukoliko se nastavi s blokadom institucija. Nećemo dobiti najavljenu finansijsku podršku EU za energetiku, predočio je visoki predstavnik za vanjske poslove Žozep Borelj predsjedniku države Milu Đukanoviću.

Da je takva poruka zabrinjavajuća kažu u Ministarstvu kapitalnih investicija, gdje sa nadaću da do toga neće doći. Finansijski analitičar Oleg Filipović ocjenjuje da svjedočimo kako država plaća cijenu političkih interesa.

Crna Gora mogla bi da izgubi 50 miliona eura finansijske podrške za energetiku ukoliko se bude nastavila blokada institucija. To je nedvosmislena poruka Evropske unije koja brine naše sagovornike.

“To je bila jako zabrinjavajuća poruka ali se nadamo da do toga neće doći”, kaže Admir Šahmanović iz Ministarstva kapitalnih investicija.

“Ova izjava vam govori najdirektnije da se očekuje od države da stavi ekonomiju i soptvene interese ispred dnevno političkih stvari”, istakao je Filipović.

Ukoliko se to ne dogodi, on objašnjava šta bi to značilo za naše društvo i ekonomiju.

“Značilo bi usporavanje investicija u najmanju ruku za ove obnovljive izvore energije iako je cg dosta uradila u tom pogledu s druge strane direktno bi se odrazilo na domaćinstva”, navodi Filipović.

Budući da je riječ o direktnom prilivu u budžet, država bi takvim gubitkom platila mnogo veću cijenu, jer bi morala da pribjegne drugim modelima podrške koji koštaju, objašnjava Filipović.

“Postavlja se pitanje cijena tog novca, garancije za taj novac, isplatljivosti samog projekta brzina otplate tog potencijalnog kreditnog aranžmana”, napominje on.

A to bi sve osjetili građani. Zato u Ministarstvu kapitalnih investicija intenzivno rade na prevazilaženju energetske krize s fokusom na ranjive kategorije društva, a potom i najugroženije privrednike.

“Planirali smo podršku za izradu studija koje bi unaprijedile investicije u sektoru obnovljivih izvora energije, izgradnja gasovoda, vjetroelektrane na moru, tehnologije u trendu koje bi pomogle da izađemo iz krize bez posljedica”, kaže Šahmanović.

Da bi u tome uspjeli, iz Ministarstva uputili su apel političkim liderima i donosiocima odluka.

“Da zaborave razlike da stave interes države na prvo mjesto da nađu rješenje da deblokiraju institucije i da nastavimo sa izgradnjom demokratskih kapaciteta”, kaže Šahmanović.

Podsjetimo, Evropska unija je za zemlje Zapadnog Balkana obezbijedila paket energetske podrške od milijardu eura, od čega je prva polovina namijenjena najugroženijim domaćinstvima i privrednicima, a druga investicijama.

Izvor: RTCG

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *