Ekonomski savjetnik Alijanza: Globalnu ekonomiju očekuju “žestoki šokovi”

Postoji tendencija da se ekonomski izazovi posmatraju kao privremeni i brzo reverzibilni, ali ovog puta svijet ide ka dubokoj ekonomskoj i finansijskoj promjeni, a ne samo ka još jednoj recesiji, upozava Mohamed El-Erijan, glavni ekonomski savjetnik u Alijanzu.

U autorskom tekstu za časopis Foreign Affai, ovaj bivši generalni direktor kompanije Pimko – uticajni igrač na tržištu obveznica, ocjenjuje da će kombinacija pritisaka na strani ponude, pooštravanje monetarne politike američke centralne banke – Fed i osjetljivost tržišta snažno udariti globalni rast.

“Tri nova trenda nagovještavaju takvu transformaciju i vjerovatno će igrati važnu ulogu u oblikovanju ekonomskih rezultata u narednih nekoliko godina, a to su zaokret sa nedovoljne tražnje na nedovoljnu ponudu kao glavnu višegodišnju kočnicu rasta, završetak neograničene podrške likvidnosti centralnih banaka i sve veća osjetljivost finansijskih tržišta”, napisao je El-Erijan.

On smatra da ove promjene pomažu da se objasne “mnoga neuobičajena ekonomska kretanja u posljednjih nekoliko godina, koja će vjerovatno dovesti do još veće neizvjesnosti u budućnosti kako šokovi budu sve učestaliji i sve jači”.

Te promjene će uticati na pojedince, na kompanije i na vlade, kako na ekonomskom, tako i na društvenom i političkom nivou, upozorava El-Erijan.

Ovaj ekonomista je posebno kritikovao američki Fed jer je, po njegovom mišljenju, prekasno prepoznao destruktivan uticaj inflacije na ekonomiju, nakon čega su krenuli s naglim povećanjem referentne kamate kako bi nadoknadili izgubljeno vrijeme.

El-Erijan je takođe naveo da su se tržišta navikla na jeftini novac centralnih banaka, što je za posljedicu imalo “obrnuti efekat” da značajni dio globalne finansijske aktivnosti preuzmu fondovi za upravljanje imovinom, privatnim kapitalom i hedž fondovi – uz druge entitete čija je aktivnost nedovoljnio regulisana.

Izvor: Tanjug

Check Also

CBCG: Prethodnu godinu obilježila intenzivna kreditna aktivnost banaka

Novoodobreni krediti tokom 2022. godine iznosili su skoro 1,5 milijardi eura, što je za preko …

Leave a Reply

Your email address will not be published.