Decembar će biti optimističan, ali bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u januaru

Dodajte komentar

Dow Jones nastavio je da raste prošle nedjelje, skočivši 20 posto u samo mjesec i po dana, što je odličan početak decembra, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.

Decembar je generalno veselo raspoloženje na Wall Streetu, s prosječnim dobitkom mjerenim širim indeksom S&P 500 od 1,6%, što je najviše u bilo kojem mjesecu (najgori mjesec je septembar, s prosječnim padom od 0,7%). Kad bi decembar stvarno donio dalji rast, indeksi bi još više smanjili ovogodišnje gubitke, a Dow Jones bi se mogao popeti i u zelenu zonu (trenutno je dobrih pet posto niži nego na ulasku u 2022.). Puno će zavisiti od FEDa-a i sastanku sredinom decembra, trenutno tržišta vjeruju da nakon četiri uzastopna povećanja kamatnih stopa od 75 baznih bodova, slijedi “samo” još jedno povećanje od 50 baznih bodova.

Gdje Fed vidi napredak u tome da svoj stav učini malo manje jastrebovim? Podaci pokazuju da će rast stope inflacije biti umjeren. Veća povećanja kamatnih stopa takođe bi mogla ugroziti stabilnost američke ekonomije. Tržište rada i dalje je snažno, uprkos sve češćim otpuštanjima, a mogući preokret mogao bi dovesti i do recesije. Na američkom tržištu nekretnina već se osjećaju povećanja kamata jer je u oktobru u SAD-u deveti mjesec zaredom zabilježen pad prodaje nekretnina koje mnogi potencijalni kupci zbog viših kamata više ne mogu priuštiti. Međutim, cijene nekretnina su porasle.

Nakon veselog decembra, nad tržištima bi se opet vrlo brzo mogli nadviti crni oblaci. Otrežnjenje bi moglo nastupiti s početkom objave poslovnih rezultata za posljednje ovogodišnje tromjesečje, što bi moglo otkriti ili skrenuti pažnju na probleme koje mnoge kompanije imaju sa servisiranjem postojećih dugova.

Očekuje se da će broj stečajeva kompanija zbog nemogućnosti servisiranja dugova i dalje rasti. Agencije za kreditni rejting očekuju da će američki trend dostići vrhunac krajem ljeta 2023. U ovom trenutku važno je naglasiti da je sada potrebno više opreza pri posuđivanju novca, budući da kompanije imaju manje manevarskog prostora u servisiranju duga uz niže prihode, čime se povećava rizik, koji prihvatate uvelike se povećava.

Prošle nedjelje Dow Jones ojačao je 1,8 posto, popevši se na najviši nivo od marta. Od 13. oktobra, kada je bio na najnižem ovogodišnjem nivou već se odbio za 19,975 posto, ako se u proračunu uzme u obzir najviša tačka od petka od 34.386. Ostale investicijske klase takođe su se oporavile, jedini izuzetak bila je nafta, čiju su cijenu snizile rekordno visoke infekcije u Kini i planovi Zapada da postavi gornju cijenu ruske nafte. Cijene crnog zlata sada su otprilike tamo gdje su bile krajem novembra prošle godine, no zanimljivo je da su dionice kompanija iz energetskog sektora skočile u prosjeku nešto ispod 70 posto u ovih 12 mjeseci.

Marko Majić

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *