Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Dodajte komentar

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro centralne banke širom svijeta usporiti tempo povećanja kamatnih stopa, s obzirom na to da inflatorni pritisci pomalo popuštaju.

Na Vol stritu je Dau Džons prošle nedjelje ojačao 1,81 odsto, na 34.347 poena, dok je S&P 500 porastao 1,5 odsto, na 4.026 poena, a Nasdak indeks 0,7 odsto, na 11.226 poena.

Rast indeksa je najvećim dijelom posljedica objavljivanja zapisnika sa posljednje sjednice američke centralne banke, koji je pokazao da većina čelnika Feda vjeruje da bi tempo povećanja kamata uskoro mogao da uspori.

To je učvrstilo tezu da će Fed u decembru povećati kamatne stope za 0,50 procentnih poena, nakon serije povećanja od 0,75 poena.

A usporavanje tempa zaoštravanja monetarne politike je moguće jer niz makroekonomskih podataka pokazuje da poslovna aktivnost u SAD slabi, dok se rast potrošnje, glavnog pokretača privrede, usporava.

Ali i dalje su otvorena pitanja kako će se inflacija kretati u narednim mesecima i na koji nivo će Fed povećati cijenu novca – na 4,75 ili čak 5 odsto?

Trenutno se ključne kamate kreću od 3,75 do 4 odsto, što je najviši nivo od početka 2008. godine.

Od trenda inflacije zavisiće i potezi ostalih velikih centralnih banaka u svijetu.

Tako je, na primjer, južnokorejska centralna banka prošle nedjelje povećala kamate za 0,25 procentnih poena, manje nego prethodnih mjeseci, dok su monetarne vlasti Novog Zelanda poskupjele novac za rekordnih 0,75 procentnih poena.

Razlozi za zabrinutost investitora su dalji porast broja ljudi zaraženih kovidom-19 u Kini, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera, koje bi usporile ionako veoma spor rast druge najveće svjetske ekonomije.

A na evropskim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle, šestu nedjelju zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,4 odsto, na 7.486 poena, dok je frankfurtski DAKS porastao 0,85 odsto, na 14.541 poen, a pariski CAC 1 odsto, na 6.712 poena.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je ojačao 1,4 odsto, na 28.283 poena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *