Propada li poklon EU od 2,5 miliona eura?

Dodajte komentar

Rok za završetak prekograničnog projekat “ALMONIT MTC” u okviru koga treba da se izgradi Luka Virpazar ističe 31.decembra ove godine, a šta će se desiti sa 2,5 miliona eura, koliko je pripalo državi Crnoj Gori, jer izgradnja ove luke nije počela i da li će taj novac država izgubiti, pitanja su na koja iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) već mjesec neće da odgovore Vijestima.

Projekat “ALMONIT MTC” sprovode Crna Gora, Albanija i Italija i njegov glavni cilj je poboljšanje povezanosti između zemalja regiona kroz razvoj multimodalnog saobraćaja i uspostavljanje unutrašnjih plovnih puteva i pomorskih linija. U okviru projekta, za izgradnju Luke Virpazar (I faza) odobreno je 2,5 miliona eura, dok je Vlada obezbijedila dodatnih 1,5 miliona.Prekogranični projekat počeo je u maju 2019. i plan je da se završi u decembru ove godine, dok je planirani rok za izgradnju luke osam mjeseca od uvođenja izvođača u posao.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića u januaru je usvojila informaciju o izgradnji prve faze luke Virpazar sa pratećim objektima u kojoj je naglašeno da bi neispunjavanje obaveza od strane bilo kog partnera u projektu povlačilo određene posljedice.

Svako prolongiranje dovodi u pitanje pravovremenu realizaciju ovog projekta, što se može višestruko negativno odraziti. Osim što bi Vlada imala obavezu da vrati sva do sad utrošena sredstva, našla bi se i u situaciji u kojoj mora nadoknaditi gubitke svim projektnim partnerima koji bi realizaciju daljih aktivnosti finansirali iz sopstvenog novca. U krajnjem, ovakva situacija bi dovela do gubljenja kredibiliteta prilikom apliciranja za nove projekte,piše u dokumentu.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović nedavno je na jednoj od sjednica Vlade kazao da je vrlo važno da Crna Gora ima Luku Virpazar, te da je neophodno da se donese prostorni plan kako bi se odobreni novac iskoristio za nastavak projekta.

Bivša administracija MKI dok je njome rukovodio Mladen Bojanić krajem novembra prošle godine je objavila tender za gradnju luke,da bi ga u martu ove godine poništila, jer, kako su ranije objasnili iz ministarstva, niti jedna od dvije ponude putem javnog poziva nije bila finansijski isplativa po državu. Na tender se javile firma iz Crne Gore i konzorcijum kompanija iz Italije i Albanije.

Tada su iz MKI naglasili da se od projekta nije odustalo, te da će,ako bude pokrenuta nova tenderska procedura za taj projekat, biti objavljeno novo obavještenje o ugovoru.

Od tada je prošlo osam mjeseci, a iz MKI na čelu sa Ibrahimovićem nijesu odgovorili na pitanja Vijesti da li će to ministarstvo pokrenuti novu tendersku proceduru za projekat i objaviti novo obavještenje o ugovoru i ako hoće kada i uz koje uslove.

Glavni projekat Luke Virpazar sastoji se od četiri cjeline: struktura luke, potporni zidovi i uređenje, čelični most za instalacije i arhitektonski objekat (turistički i tehnički objekat).

Sporan uticaj na životnu sredinu Skadarskog jezera

Bojanićev resor je početkom godine ukazao na hitnost u rješavanju nastalih spornih pitanja.

Naime, razmatranjem primjedbi komisije koja se bavila procjenom uticaja na životnu sredinu utvrđeno je da stavke koje se odnose na zonu zaštite lokacije koja je predviđena za izgradnju Luke Virpazar onemogućavaju realizaciju projekta u predviđenom roku.

Zato su iz MKI krajem decembra prošle godine tražili izjašnjenje Ministarstva ekologije po pitanju zone zaštite dijela NP Skadarsko jezero predviđenog za izgradnju luke, a mjesecima je odgovor izostajao, što je MKI spriječilo da nastavi primjenu projekata za koji je Vlada u julu prošle godine odobrila nedostajućih 1,5 miliona.

Iz Ministarstva ekologije dok je njime rukovodio Ratko Mitrović su ranije Vijestima kazali da su dostavili izjašnjenje u kojem se nalazi predmetna lokacija, ali iz koga nije jasno da li gradnja Luke Virpazar može da počne.

Vijesti su nakon toga pitale Bojanićev MKI da li izjašnjenje Ministarstva ekologije znači da gradnja može početi, odgovoreno je da gradnja Luke Virpazar može započeti tek nakon dobijanja građevinske dozvole i potpisavanja ugovora sa odabranim izvođačem.

Iz resora ministra Ibrahimovića ne odgovoraju ni na pitanje da li su imali dodatnu komunikaciju sa Ministarstvo ekologije po pitanju zone zaštite.

Ekolozi su ranije kritikovali projekat ukazavši da Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu ima skoro osamdeset primjedbi i ne može dobiti zeleno svjetlo dok se one ne otklone. Pozivali su i Delegaciju EK u Crnoj Gori da se obustavi njegova gradnja jer će se ugroziti priroda i prekršiti preporuke međunarodnih Konvencija (Bernska i Ramsarska najmanje) i evropskih direktiva o zaštiti prirode.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *