Profit Barske plovidbe otišao na kredit za brodove

Dodajte komentar

Pomorska kompanija Barska plovidba na kraju septembra ove godine poslovala je sa neto gubitkom od 310.248 eura i imala je znatno lošiji ukupan učinak od druge, potpuno državne, pomorske kompanije Crnogorska plovidba iz Kotora.

Iako je ovaj rezultat skoro osam puta bolji nego što ga je Barska plovidba imala za devet mjeseci lani, finansijski učinak kompanije čiji je većinski vlasnik država, nije ni izbliza uspješan u odnosu na rezultat Crnogorske plovidbe, koja je na kraju septembra bila u plusu od 973.729 eura.

Kotorska kompanija je, kao i Barska plovidba, sama ove godine umjesto da to u njihovo ime radi država, platila dvije rate kredita kineskoj “Exim banci” za gradnju svoja dva broda, a uz to je imala i velike troškove zbog redovnog petogodišnjeg remonta, dokovanja i tzv. obnove klase svojih brodova.

BP ove godine nije imala velikih izdvajanja za remont brodova jer petogodišnja obnova klase za njene brodove “Bar” i “Budva” dospijeva 2024. godine, a svojim novcem je platila obje ovogodišnje rate kredita “Eksim banci” u ukupnom iznosu od 3,82 miliona dolara.

Barska plovidba je to postigla zahvaljujući poboljšanju prilika na svjetskom tržištu brodskog prostora i značajnom rastu vozarina koji je obilježio prošlu godinu. Ova kompanija, na čijem je čelu izvršni direktor Zoran Tajić (PzP) je na kraju 2021. i početkom ove godine promijenila unajmitelja svojih brodova i umjesto sa kompanijom “Sea Pioneer” iz Londona kojoj je do tada godinama davala u “time charter” (vremenski najam) svoje brodove, ušla u posao sa novim unajmiteljem – kompanijom “Norden” iz Danske.

Kod novog unajmitelja “Bar” i “Budva” su zaključeni po znatno većoj najamnini nego što je to bio slučaj ranije sa “Sea Pioneerom”, pa oba broda sada plove po dnevnoj vozarini nešto nižoj od 20.000 dolara po brodu.

Ovo je rezultiralo značajnim porastom prihoda iz osnovne djelatnosti Barske plovidbe koji su za devet mjeseci bili 10.299.038 eura, što je 2,7 puta više u odnosu na isti period lani. Uz to, kompanija je na kursnim razlikama zaradila još 216.333 eura, dok su joj ostali prihodi (kompanija iznajmljuje poslovne prostore u Baru i ima procenat od prodaje karata na sezonskoj trajektnoj liniji Bar-Bari-Bar) iznosili 254.737 eura. Ukupno je za devet mjeseci Barska plovidba ove godine prihodovala 10.770.108 eura.

Troškovi poslovanja su za devet mjeseci ove godine bili više od milion eura veći nego lani i iznosili su 3.816.666 eura. Za skoro 150.000 eura u odnosu na prošlogodišnje, porasli su i troškovi za zarade, naknade zarada i ostale lične rashode zaposlenih, za što je ta kompanija za devet mjeseci ove godine izdvojila 1.642.250 eura.

Kada se troškovi poslovanja i zarada zaposlenih odbiju od ukupnih prihoda, BP je za devet mjeseci ostvarila pozitivan poslovni rezultat veći od pet miliona eura.

Međutim, sve to je “isparilo” kada je obračunala rashode “po osnovu kamata, kursnih razlika i drugih efekata ugovorene zaštite” od 5.593.649 eura, pa je konačni bilans poslovanja za devet mjeseci minus od 310.248 eura.

U izvještaju menadžmenta o poslovanju Barske kompanije, koji prati računovodstvene bilanse objavljene na sajtu Komisije za tržište kapitala, nema nikakvih objašnjenja zašto su troškovi po osnovu “kamata, kursnih razlika i drugih efekata ugovorene zaštite” za devet mjeseci bili toliko visoki da su više nego “pojeli” kompletan, inače dobar osnovni finansijski rezultat poslovanja.

Ovi troškovi nesrazmjerno su visoki u odnosu na izdatke koje je u istom periodu po istom osnovu imala kotorska kompanija koja je na “kamate, kursne razlike i druge efekte ugovorene zaštite” do kraja septembra potrošila 2.393.509 eura.

Uz to, treba imati u vidu da je kotorska kompanija sa “Exim bankom” gradnju svoja dva broda ugovorila po većoj cijeni nego što je to Barska plovidba uradila dvije godine kasnije za svoje brodove.

Zbog toga su i rate kredita koje Crnogorska plovidba plaća Kinezima značajno veće.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *