Poštrošnja struje u oktobru na nivou prošlogodišnje

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u oktobru preuzeli ukupno 198.906.801 kWh električne energije, što je oko dva odsto manje u odnosu na energiju preuzetu tokom istog perioda prethodne godine, saopšteni je iz CEDIS-a.

Najviše električne energije, oko 37 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja (Region 2) koja obuhvata najveći broj stanovnika u Crnoj Gori.

Kako su precizirali, očitano je 403.949 brojila, ili 94 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

“Ekipe Sektora za održavanje su u oktobru na 10/0,4 kV nivou realizovale 1.934 intervencije na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata (10/0,4 kV) iznosila je oko 309 hiljada eura. Na distributivnu mrežu je u oktobru priključeno 849 novih korisnika”, kažu u CEDIS-u.

Prethodnog mjeseca puštena je u pogon više od milion eura vrijedna trafostanica 35/10 kV “Velje brdo”. Takođe, u oktobru je uspješno realizovana rekonstrukcija 10 kV postrojenja u trafostanici 35/10 kV “Centar” u Podgorici, za koju je izdvojeno 1,3 miliona eura.

“Raspisani su i tenderski postupci vrijedni 6,5 milona eura za izgradnju četiri objekta naponskog nivoa 35/10 kV (‘Grbalj’ i ‘Bigova’ u Kotoru, ‘Tri krsta’ na tivatskom dijelu Luštice i ‘Volođa’ u Pljevljima). U toku su i radovi na rekonstrukciji dalekovoda 35 kV ‘Ribarevine – Šćepanica’ u Bijelom Polju, za koje je planiran iznos od 220.000 eura. Na sekundarnom nivou realizovani su brojnu projekti, među kojima i oko 110.000 eura vrijedna izgradnja dvosistemskog dalekovoda 10 kV ‘Petnjica’ od trafostanice 35/10 kV ‘Berane 3’ do otcjepnog stuba u Paljuhu, za koji je završen tehnički pregled i pribavljena upotrebna dozvola”, preciziraju u CEDIS-u.

Tokom oktobra na području Crne Gore je ugrađeno 556 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 339 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.