Njemačka ima novi sistem socijalnog staranja

Dodajte komentar

Vlada kancelara Olafa Scholza uspjela je u petak, nakon mnogo odgađanja i neizvjesnosti, konačno da progura reformu sistema socijalne pomoći, jedno od glavnih predizbornih obećanja.

U petak je zakon prošao oba doma njemačkog parlamenta, Bundestag i Bundesrat. Za zeleno svjetlo u Bundesratu, međutim, Scholzova koalicija morala je da prihvati određene zahtjeve opozicionih demokršćana (CDU/CSU).

Naime, opozciija je prošli petak u Bundesratu porazila prvobitni prijedlog, dva dana nakon što ga je Bundestag odobrio. Uslijedili su pregovori u posebnom sekretarijatu za posredovanje i zakon je na vrijeme da stupi na snagu 1. januara.

Među novostima su novi obračun osnovice za pomoć nezaposlenima, koji ubuduće mogu računati na 50 eura više, veća ovlašćenja zavoda za zapošljavanje u zbrinjavanju nezaposlenih, učinkovitije posredovanje pri zapošljavanju, te šire mogućnosti prekvalifikacije i daljeg obrazovanja.

Jedna od važnih stavki je i povećanje dopuštene zarade za nezaposlene povremenim radom bez gubitka prava na pomoć.

S druge strane, suprotno prvobitnom prijedlogu, zakonodavac je pooštrio sankcije za nezaposlene koji, na primjer, odbiju zapošljavanje ili prekvalifikaciju.

Isto tako, usvojena verzija omogućava primaocima naknade za nezaposlene štednju manju od dosadašnje – 40.000 umjesto 60.000 eura.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *