Manje je više: Evo koje su najveće greške u CV-ju

Da biste se prijavili za novi posao, potreban je CV prilagođen tako da impresionira menadžere za zapošljavanje i pokazao vaše vještine.

Regruteri skeniraju biografije oko sedam sekundi, kaže Džejms Rid, predsednik The Reed Group. Jedan kratak pogled mogao bi da odluči ko će biti isključen sa liste kandidata, a pravopisne greške su najlakši način da počnete odabir.

Evo nekih od najboljih savjeta o tome šta treba izbjegavati, prema stručnjacima za ljudske resurse koje je intervjuisao Bloomberg.

Koliko dug treba da bude CV?

Izlaganje cijelog životnog iskustva na beskrajnim stranicama je prva greška koju možete da napravite. Ne činite svoju biografiju predugačkom.

U idealnom slučaju, trebalo bi da bude između dvije i tri stranice. Direktor za stalna imenovanja kompanije Hais, Gaelle Blake, kaže da je dva i po najbolja mjera. Možete staviti sve, ali i dalje ostati koncizan.

“Manje je sada više u biografiji, jer imamo LinkedIn”, kaže Šeli Krejn, koja radi u kadrovskoj službi Robert Half. Ona pregleda stotine biografija nedjeljno i kaže da je obeshrabrujuće kada morate da prolazite stranice informacija.

Koji su najbolji fontovi za CV?

Korišćenje nečega teškog za čitanje je još jedan loš potez. Dizajn može pokazati ličnost, ali oni koji su teško čitljivi čine proces dužim, odlažući zapošljavanje.

Što se tiče fonta, Blejk savetuje da koristite Arial ili Calibri jer su “veoma jednostavni”. Konsenzus je da ne želite da iritirate osobu koja je ključna za poziv na ​​intervju.

Koji je najbolji izgled biografije?

Razmišljate o tome da počnete spiskom svih vaših nedavnih dostignuća? Razmislite ponovo. Nemojte da ih navedete u jednom bloku, kaže Krejn. Umjesto toga, integrišite svoj uspjeh u svaki odjeljak – poput prethodnog radnog iskustva i obrazovanja.

Rid preporučuje šablon “klasični CV” koji navodi zaposlenje obrnutim hronološkim redom sa obrazovanjem ispod toga. Međutim, postoji nekoliko izuzetaka od pravila — kao što su nedavno diplomci, ljudi koji imaju velike praznine u zapošljavanju ili oni koji mijenjaju profesiju. Postoji prostor i za pomjeranje kako bi istakli druge aspekte vaših vještina.

“Vaša najnovija, trenutna ili prethodna uloga je ono što treba da bude na vrhu i tamo morate da navedete svoje uspjehe”, kaže Krejn.

Ona takođe preporučuje uključivanje podataka o tome kako ste doprinijeli svakom mjestu zaposlenja.

Da li treba da uključim hobije i interesovanja u svoj CV?

Nisu svi stručnjacima saglasni da li treba da uključite hobije i interesovanja. Oni, međutim, imaju određeni konsenzus o tome da je sve što se nalazi u vašoj biografiji korisno i relevantno.

Blejk, koji smatra da hobije treba uključiti, kaže da oni “mogu biti izuzetno važni i relevantni” – ako se pravilno koriste. Ako niste sigurni, razmislite o tome da li hobi odgovara samom poslu prije nego što ga uključite.

Koji naslov e-pošte treba da koristim da pošaljem svoju biografiju?

Prvo, nemojte pogriješiti i izostaviti naslov. Dvaput provjerite da li ga imate prije nego što pritisnete send.

Počnite tako što ćete označiti da je imejl aplikacija, a zatim uputite na posao za koji se prijavljujete, savetuje Krejn. Ako pokušavate da svoje ime provučete među regrutatorima, ona kaže da obavezno navedete oblast u kojoj radite ili uloge koje tražite.

Blake preporučuje da se prvo upoznate sa regruterima u vašoj oblasti prije nego što pošaljete e-poštu. Na ovaj način naučižete o poslovima koje oglašavaju, a ne samo da ljudima odjednom pošaljete poruke za poslove koji ne postoje. Takođe, olakšava pisanje e-pošte i naslova.

Da li je i dalje potrebno prateće pismo?

Prateća pisma koja ne sadrže relevantne informacije izostavljene u glavnom dijelu vašeg CV-a takođe su greška. Možda ga iskoristite da dodate malo detalja o vama. U suprotnom, možda ćete željeti da ga izostavite.

No, taj savet nije univerzalan. Rid kaže da, ako želite da pokažete da ćete se potruditi, u redu je da pošaljete praeće pismo čak i kada to nije navedeno. Ali pazite da bude kratko.

Zato se uvjerite da su i vaš CV i LinkedIn profil što je moguće ažurniji kako biste pokazali da ste najbolji. Najvažnije je da svaki dio aplikacije bude sažet.

Izvor: Bloomberg

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.