Jovanić i Jović iza rešetaka čekaju kontrolu optužnice

Dodajte komentar

Bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić i stečajna upravnica Snežana Jović ostaće u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva. Apelacioni sud je na jučerašnjoj sjednici odbio kao neosnovane žalbe advokata okrivljenog Blaža Jovanića i okrivljene Snežane Jović i njenih branilaca protiv rješenja Višeg suda u Podgorici od 8. novembra ove godine.

“Navedenim rješenjem Višeg suda u Podgorici, koje se pobija žalbama, okrivljenima Blažu Jovaniću i Snežani Jović produžen je pritvor nakon podizanja optužnice zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a KZCG i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja iz čl. 416 KZCG. Pritvor im je produžen po pritvorskom osnovu iz čl. 175 st. 1 tač. 1 Zakonika o krivičnom postupku, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva u slučaju da se nađu na slobodi i po tom rješenju može trajati do dalje odluke suda”, naveli su iz Apelacionog suda.

Za 30. novembar zakazana je kontrola optužnice Specijalnog državnog tužilaštva kojom se bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić tereti za stvaranje kriminalne organizacije. Optužnicom je obuhvaćeno još 11 lica, među kojima su stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, koji su, kako tvrde iz SDT-a, deset kompanija oštetili za 661.496 eura.

Pored Jovanića i Jović, optužnicom koju je SDT podiglo 8. novembra obuhvaćeni su i Saša Zejak, Sanja Lješković, Ranko Radinović, Sreten Mrvaljević, Pavić Globarević, Stana Čelebić, Darko Perović, Omer Markišić, Dejan Golubović i Danijela i Dušan Laković, kao i podgorička preduzeća Titan security, Securitas Montenegro i Ogimar MNE i Top force system iz Nikšića, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba s lužbenog položaja.

“Okrivljenom Blažu Jovaniću se, između ostalog, stavlja na teret da je tokom 2015. organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila ove godine i čiji članovi su postali ostala okrivljena fizička i pravna lica i više drugih zasad nepoznatih osoba, čiji je cilj vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja u cilju sticanja nezakonite dobiti, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na neograničeni period i zasnovano na primjeni određenih pravilaunutrašnje kontrole i discipline članova”, saopštio je ranije portparol Specijalnog tužilaštva Vukas Radonjić.

On je tada najavio da će SDT nastaviti istragu protiv okrivljenih Jovanića, Zejaka i Jović za krivična djela zloupotreba službenog položaja, a protiv okrivljenog Vladana Nikolića za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije u stečajnim postu pcima nad stečajnim dužnicima “Radoje Dakić” a.d. Podgorica, “Tehnostar” d.o.o. Berane i “Trgošped” d.o.o. Rožaje.

Za organizatora kriminalne grupe kazna do 15 godina

Jovaniću se, između ostalog, optužnicom stavlja na teret i da je kao predsjednik Privrednog suda Crne Gore, u martu 2016. godine, zaključenjem memoranduma o saradnji sa okrivljenim pravnim licem Ogimar MNE, suprotno Zakonu o stečaju, zloupotrijebio svoj službeni položaj i nepotrebno uvećao troškove stečajnog postupka koji su isplaćeni iz budžeta suda, a okrivljenom pravnom licu pribavio imovinsku korist.

Za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije propisana je kazna zatvora od tri do 15 godina, za organizatora, odnosno od jedne do osam godina, za pripadnika kriminalne organizacije, dok je za krivično djelo zloupotreba službenog položaja propisana kazna zavora od šest mjeseci do pet godina, za njegov osnovni oblik, od jedne do osam godina za teži i od dvije do 12 godina za najteži oblik krivičnog djela, kada iznos protivpravno pribavljene imovinske koristi prelazi 30.000 eura podsjetio je Radonjić.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *