EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi se u izvještaju Evropske komisije. Riječ je o izvještaju EK o procjeni rizika od pranja novca i finansiranja terorizma koji utiču na unutrašnje tržište i odnose se na prekogranične aktivnosti.

Izvještaj je objavljen na sajtu Savjeta EU.

“Šeme davanja državljanstva investitorima u trećim zemljama sa bezviznim pristupom EU porasle su poslednjih godina. Što se tiče zemalja kandidata bez viza u susjedstvu EU, Crna Gora trenutno vodi šemu državljanstva investitorima (koja će se postepeno ukidati zbog zabrinutosti EU), Sjeverna Makedonija sve više daje državljanstvo investitorima, a Albanija je najavila planove za uspostavljanje šeme državljanstva investitorima”, navedeno je u izvještaju Evropske komisije.

Ističe se da programi državljanstva i boravka za investitore stvaraju niz rizika za države članice i za EU u cjelini: posebno, rizike po bezbjednost, uključujući mogućnost infiltracije kriminalnih grupa, kao i rizike od pranja novca, korupcije i utaje poreza.

“Takođe, postoji zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti i upravljanja šemama. I programi državljanstva i boravka bili su pod pažnjom javnosti nakon navoda o zloupotrebi i korupciji koja je sa njima povezana u nekim državama članicama. Nadalje, postupak skrininga kandidata može se prepustiti privatnim kompanijama, gdje postoji trajni rizik od sukoba interesa i korupcije”, piše u izvještaju.

U redovnom godišnjem izvještaju o Crnoj Gori iz oktobra ove godine Evropska komisija naglasila je da program ekonomskog državljanstva treba prekinuti, jer ta “šema predstavlja rizike kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala”.

Izvor: RTCG

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.