U Tehnopolisu održan CRAFTINNO Sajam zanatstva

Dodajte komentar

Danas su u prostorijama Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis održani Info dan o programima podrške Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore i CRAFTINNO Sajam zanatstva, kao završni događaji projekta „Inovativne održive tehnologije za ekonomsko unapređenje zanatstva – CRAFTINNO“. Projekat od marta ove godine sprovodi IPC Tehnopolis u partnerstvu sa Opštinom Nikšić, uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta „Norveška za vas – Crna Gora“, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, Biljana Šćepanović je kazala da: „CRAFTINNO Sajam zanatstva zaokružuje jedan koristan projekat, u kojem su svi učesnici, kroz saradnju i uzajamno učenje, stekli nove vrijednosti, bilo da su to teorijska znanja, ovladavanje praktičnim vještinama, pristup novim izvorima finansiranja i drugim vrstama podrške, razvoj preduzetničkog duha, ili, na strani partnera u pružanju podrške – jačanje i usavršavanje sopstvenih kapaciteta za podršku preduzetništvu i inovacijama.“

Predsjednik Opštine Marko Kovačević je istakao da lokalna samouprava realizuje niz projekata koji imaju za cilj podsticaj razvoju preduzetništva na lokalnom nivou. „To će za rezultat u perspektivi imati i manji stepen nezaposlenosti što je nama posebno važno, a veći stepen radno sposobnih i radno aktivnih lica sa akcentom na mladim ljudima čiju budućnost treba da gradimo u ovom gradu. Neki od projekata koje smo realizovali u ovoj godini je svakako i projekat CRAFTINNO koji realizujemo u saradnji sa „Tehnopolisom“ koja je inače odlična, a koji se odnosi na podršku zanatstvu i primarno je fokusiran na deset firmi koje se nalaze u različitim fazama razvoja. Cilj nam je bio da kroz logističku i stručnu podršku omogućimo našim sugrađanima adekvatan razvoj njihovog biznisa i stvorimo prostor za podršku preduzetništvu.“

Menadžer projekta “Norveška za Vas – Crna Gora” Armen Čekić istakao je da Kraljevina Norveška kroz ovaj projekat već treću godinu zaredom podržava razvoj malih biznisa u Nikšiću, naročito na transformaciji njihovog poslovanja kroz uvođenju inovacija u procesu proizvodnje. „Drago mi je da se neke industrije vraćaju na scenu što je pokazao i ovaj projekat. Drago mi je i što na neki način Crna Gora  vidi da je tehnologija vrlo bitna i da uviđamo da je praćenje tehnologije vrlo bitno za rast ekonomije jedne zemlje. Nadam se da će u narednom periodu biti sve više spojeva između naučnog i privrednog sektora i da ćemo imati sve više tih fuzija koje će kao proizvod imati konkretne rezultate, proizvode i tehnologije sa kojima će Crna Gora biti konkurentna. Za kraj, želio bih da se zahvalim kolegama iz Tehnopolis i Opštine Nikšić na uspješno realizovanom projektu i zaista je bilo zadovoljstvo sarađivati sa njima.“

Izvršni direktor IPC Tehnopolis, Đorđije Malović je pozdravio prisutne i poželio dobrodošlicu posjetiocima Sajma. On je naglasio posvećenost korisnika projekta, te istakao da raduje otvorenost polaznika obuka, njihova spremnost na prihvatanje pozitivnih promjena i primjenu inovacija kao sastavnog dijela tih promjena. „Svakim proizvodom koji je nastao i koji će nastati zahvaljujući učešću u projektu CRAFTINNO, naše zadovoljstvo će rasti, a prije svega zbog činjenice što smo bili u prilici da ih na ovaj način podržimo. Vjerujem da je uspješno sprovedenim projektom posijana klica nečega što bi trebalo da postane tradicionalno, te da ćemo u duhu sjajne saradnje sa Opštinom Nikšić i Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja u budućnosti imati još ovakvih prilika.“ Ovom prilikom, gospodin Malović je najavio podršku za 10 korisnika projekta za dalje uvođenje i primjenu inovacija u proizvodnim procesima. Zahvaljujući toj aktivnosti korisnicima će biti na raspolaganju materijali nabavljenih kroz projekat CRAFTINNO vrijedni skoro 18,500 eura i usluge TechLab-a Tehnopolis vrijedne preko 20,000 eura.

Menadžerka projekta CRAFTINNO, Miljana Peković je na otvaranju događaja rekla: „Sajam zanatstva nas je okupio danas kako bismo pokazali ono što je u prirodi rada Tehnopolis-a, a to je da podstičemo razvoj preduzetništva kroz inovacije, da gradimo kapacitete preduzetnika i preduzetnica za uvođenje inovacija, ali i sopstvene kapacitete za pružanje podrške biznisima na različitim nivoima razvoja. Ovaj projekat nam je pružio priliku da to i uradimo kroz primjenu 3D i CNC tehnologija na konkretnim proizvodima i proizvodnim procesima malih biznisa koji se bave zanatstvom. To možda djeluje kao jedan zahtijevan proces, ali vjerujte da je daleko zahtjevniji nego što izgleda.“ Peković je istakla dobru saradnju sa lokalnom samoupravom na implementaciji aktivnosti i iskazala zahvalnost donatoru na odobrenom projektu i stalnoj podršci, ali i učesnicima i učesnicama u projektu koji su vrijedno učili i radili prethodnih osam mjeseci.

Na CRAFTINNO Sajmu zanatstva priliku da predstave svoje proizvode, koji su nastali kao rezultat korišćenja savremenih 3D i CNC tehnologija proizvodnje, su imali mali biznisi koji se bave zanatstvom na posredan ili neposredan način.

Tokom 9 mjeseci ukupne implementacije projekta CRAFTINNO, preduzetnici i preduzetnice koji su učestvovali u projektu, dobili su znanja i vještine koji su u današnje vrijeme neophodni za unapređenje proizvodnih procesa, i to kroz tri obuke u oblasti 3D modelovanja i štampe i pet obuka u oblasti CNC programiranja i obrade mekših i tvrđih materijala. Sve praktične obuke su sprovedene na opremi koju IPC Tehnopolis posjeduje u sklopu laboratorije za industrijski dizajn – TechLab Tehnopolis.

Kako bi osigurala primjenu stečenih znanja i vještina učesnika i učesnica projekta, Opština Nikšić je kao partner na projektu organizovala tri Info dana o programime podrške koje sprovode oni kao lokalna samouprava, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore i Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore. Sa istim ciljem, poslednja aktivnost na projektu CRAFTINNO će biti dodjela dvanaestomjesečne podrške za deset malih biznisa, koja će početi poslednjeg dana implementacije projekta, 30. novembra 2022. godine. Kroz ovu podršku, korisnici projekta će imati priliku da koriste materijale koji su u tu svrhu nabavljeni u sklopu projekta, kao i kapacitete TechLab-a Tehnopolis u smislu korišćenja 3D i CNC opreme i konsultantske podrške zaposlenih.

Projekat CRAFTINNO je implementiran sa ciljem da poveća konkurentnost mikro, malih i srednjih preduzeća u oblasti zanatstva u Crnoj Gori kroz edukacije i podršku u uvođenju inovacija u proces proizvodnje u deset malih biznisa iz Crne Gore, kao i kroz njihovo informisanje o potencijalnim izvorima finansiranja za razvoj preduzetništva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *