Ruski gas isključen iz zajedničke nabavke u EU

Ministri energetike Evropske unije na neformalnom sastanku su dogovorili da isključe ruski gas iz zajedničke nabavke, objavila je Evropska komisija.

“Nova pravila omogućiće državama članicama i energetskim kompanijama da zajedno kupuju gas na globalnim tržištima”, navodi se u dokumentu.

Međutim, pojam ruski gas nije jasno definisan i još nije poznato hoće li se takvim smatrati gas proizveden u Rusiji i kupljen uz pomoć posrednika ili lanca posrednika.

“Zemlje članice su se dogovorile da firme koje trguju gasom i koriste gas u zemljama EU i Energetske zajednice dostave svoje potrebe za uvoz. EU će angažovati pružaoce usluga koji će izračunati agregatnu potražnju i tražiti ponude na globalnim tržištima kako bi se zadovoljila ukupna potražnja”, stoji u saopštenju.

Ovaj dogovor tek treba da bude službeno usvojen tokom zakazanog sastanka Savjeta za energetiku EU planiranog za decembra.

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, čija zemlja do januara predsjedava Savjetom EU-a, rekao je nakon neformalnog sastanka da su svi razgovori o tome završeni i da će biti odobren bez ikakvih prethodnih konzultacija.

Evropska unija tako će obvezati firme koje trguju gasom da određenu količinu gasa kupuju ne direktno na tržištu, već uz posredovanje Evropske komisije.

Izvor: SEEbiz

Check Also

U Podgorici uhapšen osnivač Terraform Labsa – Do Kwon

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je objavio na svom tviter nalogu da je podgorička policija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.