Binance izdvaja milijardu dolara kako bi kriptoindustriju održao u životu nakon kolapsa FTX-a

Dodajte komentar

Mjenjačnica kriptovaluta Binance u četvrtak je objavila nove detalje o svom fondu za oporavak industrije, čiji je cilj da podrži igrače koji se bore nakon katastrofalnog bankrota FTX-a.
U objavi na blogu, Binance je rekao da će posvetiti milijardu dolara u početnim obvezama fondu za oporavak. Može povećati taj iznos na 2 milijarde dolara u nekom trenutku u budućnosti “ako se ukaže potreba”, dodala je kompanija.

Takođe je primio 50 miliona dolara obveza od kripto-investicionih kompanija, uključujući Jump Crypto, Polygon Ventures i Animoca Brands.

Izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao podijelio je adresu javnog novčanika pokazujući njegovu početnu predanost i rekao:

“Radimo ovo transparentno.” Javni podaci o blockchainu koje je pregledao CNBC pokazali su stanje od oko milijardu dolara u Binanceovom vlastitom BUSD stablecoinu.

BUSD je stablecoin koji izdaje kompanija za blockchain infrastrukturu Paxos, a odobrava ga i regulira Ministarstvo finansijskih usluga države New York, navodi se na web stranici Paxosa.

Fond je pokušaj Binancea da održi kriptoindustriju nakon što je burza FTX kontroverznog preduzetnika Sama Bankman-Frieda ranije ovog mjeseca podnijela zahtjev za bankrot.

Zhao se pojavio kao nova figura poput spasitelja za posrnulu industriju, popunjavajući prazninu koju je ostavio Bankman-Fried, čija je kompanija kupila ili uložila u brojne opkoljene kripto kompanij od Voyager Digitala do BlockFija – prije njenog kolapsa.

Neuspjeh FTX-a djelimično je izazvan tweetom koji je objavio izvršni direktor Binancea, a koji je skrenuo pažnju na izvještaj CoinDeska koje postavlja pitanja o njegovom računovodstvu. Od brzog pada FTX-a prije dvije nedjelje, ulagači su zabrinuti zbog moguće zaraze kriptovalutama koja bi zahvatila svaki kutak industrije.

U prvom sudskom ročištu u slučaju stečaja u utorak, advokat kompanije osudio je FTX i njegovo rukovodstvo, rekavši da je kompanija vođena kao “lično vlasništvo” Bankman-Frieda.

Binance je rekao da ovo “nije investicioni fond” i da je namijenjeno za podršku kompanijama i projektima koji se, “bez svoje krivice, suočavaju sa značajnim, kratkoročnim, finansijskim poteškoćama.” Zhao je ranije rekao da mu je namjera da spriječi dalje “kaskadne učinke zaraze” koji proizlaze iz kolapsa FTX-a.

Binance je rekao da predviđa da će program trajati oko šest mjeseci. Prima prijave investitora za doprinos dodatnih sredstava.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *