Slovenija i Hrvatska uvode porez na neočekivanu dobit

Dodajte komentar

Slovenija i Hrvatska odlučile su da uvedu porez na neočekivanu dobit kako bi subvencionirale obnovljive izvore energije i pomogle stanovništvu i preduzećima da se nose s energetskom i ekonomskom krizom. Slovenija će dodatni namet uvesti samo energetskim kopanijama, dok Hrvatska namjerava da oporezuje sve kompanije.

Porez na dobit već su uvele brojne zemlje širom Evrope kako bi se, prije svega, finansirale izdašne subvencije koje se plaćaju građanima i kompanijama zbog visokih cijena energije.

Po uzoru na ostale evropske zemlje, sloveneačka vlada predstavila je nacrt zakona koji predviđa porez na dobit energetskih kompanija  2022. i 2023., dok je Hrvatska pokrenula javnu raspravu o dodatnom poreskom zakonu koji će se primjenjivati ​​samo do 2022.

Svaki prihod veći od 180 eura po MWh uplaćuje se u državni budžet.

Slovenija je, kako prenosi Euractiv, odlučila da se svaki prihod veći od 180 eura po megavatsatu (MWh) električne energije, proizvedene u Sloveniji i prodate na veleprodajnom tržištu, mora uplaćivati ​​u državni budžet.

Izuzeća su predviđena za proizvođače energije čiji su troškovi proizvodnje veći od 180 eura po MWh, kao i za proizvodnju energije iz prirodnog gasa te u malim objektima vršne snage ispod 500 kW.

Većina kompanija koje će biti oporezovane u vlasništvu je države

Porez će plaćati i naftne i gasne kompanije. Izračunaće se množenjem razlike između dobiti u 2022. ili 2023. i prosječne dobiti u razdoblju 2018. – 2021. s faktorom 1,2.

Vlada planira da iskoristi neočekivane poreske prihode za subvencioniranje obnovljivih izvora energije i finansiranje mjera za smanjenje potražnje za električnom energijom tokom vrhunca potrošnje.

Treba napomenuti da je većina energetskih kompanija u Sloveniji u potpunom ili djelimičnom vlasništvu države, tako da će vlada zapravo sama sebe oporezivati. Krajem septembra slovenački premijer Robert Golob izjavio je da će borba s energetskom krizom iduće godine državu koštati 5 milijardi eura.

Hrvatska vlada nastavila je s planom najavljenim početkom septembra, predlažući predlog zakona kojim bi se uveo porez na iznenadnu dobit.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je novi porez u biti “doprinos solidarnosti”. Ovo je kriza koja zahtijeva da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje, rekao je.

Ministar finansija Marko Primorac rekao je da će novi porez plaćati kompanije čiji prihodi u 2022. budu veći od 300 miliona kuna (40 miliona eura) po stopi od 33 posto, ali samo na povećanje dobiti veće od 20 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek u razdoblje 2018.-2021.

Porezni prihodi će se koristiti za pomoć građanima, rekao je Primoras, dodavši da bi se na taj način moglo prikupiti oko dvije milijarde kuna (265 miliona eura).

Prema prvim analizama, porez bi trebao pogoditi prerađivačku industriju, industriju nafte i gasa, trgovinu i građevinarstvo te finansijski sektor.

Ako se nečija dobit u 2022. poveća za 50 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek, efektivna stopa poreza na dobit biće mu 24 posto, istakao je Primorac. Ako nekome skoči profit za 100 posto, stopa će biti oko 30 posto, dodao je.

(Indikator.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *