Najveće svjetske hidroelektrane (infografika)

Da li znate da je hidroelektrična energija najveći svjetski izvor obnovljive energije? Prema nedavnim podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), ona čini 40 odsto ukupnih kapaciteta, i nalazi se ispred solarne (28%) i energije vjetra (27%).

U narednoj infografici prikazano je pet najvećih hidroelektrana na svijetu, rangiranih prema njihovoj maksimalnoj snazi i podacima iz 2021. godine. Instalisana snaga je maksimalna količina energije koju postrojenje može da proizvede pod punim opterećenjem.

Ovu vrstu energije proizvode hidroelektrane, koje su u suštini velike brane koje koriste tok vode za okretanje turbina. One takođe mogu da imaju sekundarne funkcije kao što su praćenje protoka i kontrola mogućnosti od poplava.

Zemlja Brana Rijeka Instalisana snaga
(gigavati/GW)
Dimenzije
(metri)
🇨🇳 Kina Tri klisure Jangce 22,5 181 x 2.335
🇧🇷 Brazil / 🇵🇾 Paragvaj Itaipu Parana 14,0 196 x 7,.919
🇨🇳 Kina Ćiluodu Jangcekjang (Džinša) 13,9 286 x 700
🇧🇷 Brazil Belo Monte Šingu 11,2 90 X 3.545
🇻🇪 Venecuela Guri Karoni 10,2 162 x 7.426

Na vrhu liste je kineska brana Tri klisure, otvorena 2003. godina, koja ima instalisanu snagu od 22,5 gigavata (GW), što je skoro dvostruko više od brane Itaipu koja se nalazi na drugom mjestu liste. No, kada je riječ o godišnjoj proizvodnji, brana Itaipu proizvodi približno istu količinu električne energije. To je zato što rijeka Parana ima malu sezonsku varijaciju, što znači da se brzina protoka vrlo malo mijenja tokom godine. S druge strane, rijeka Jangce ima značajan pad protoka nekoliko mjeseci u godini.

Poređenja radi, evo i instaliranog kapaciteta tri najveće solarne elektrane na svijetu, takođe prema podacima od prošle godine:

Solarna elektrana Zemlja Instalisana snaga (gigavati/GW)
Badla Indija 2,2
Hainan Kina 2,2
Pavagada Indija 2,1

U odnosu na najveće brane, solarne elektrane imaju mnogo manji instalirani kapacitet. Međutim, u smislu troškova (centi po kilovat-satu), oba načina proizvodnje struje su zapravo prilično ujednačena.

Brana Tri klisure

Brana Tri klisure je inženjersko čudo, čija je izgradnja koštala više od 32 milijarde dolara. Da bi shvatili njenu veličinu, treba uzeti u obzir sljedeće činjenice:

  • Akumulacija Tri klisure (koja snabdijeva branu) sadrži 39 triliona kolograma vode, odnosno 42 milijarde tona
  • Akumulacija se prostire na 1.045 kvadratnih kilometara
  • Masa ovog rezervoara je dovoljno velika da uspori Zemljinu rotaciju za 0,06 mikrosekundi

Naravno, svaka ovako velika infrastruktura koju je napravio čovjek sigurno će imati značajan uticaj na životnu sredinu. U studiji iz 2010. godine utvrđeno je da je brana izazvala više od 3.000 zemljotresa i klizišta od 2003. godine.

Posljedice gradnje brana

Iako hidroenergija može biti isplativa, postoji opravdana zabrinutosti oko njene dugoročne održivosti.

Za početak, brane hidroelektrana zahtijevaju velike uzvodne rezervoare kako bi se osigurao kontinuitet u snabdijevanju vodom. Plavljavanje novih područja zemlje može poremetiti staništa divljih životinja, pogoršati kvalitet vode, pa čak i uzrokovati prirodne katastrofe poput zemljotresa.

Brane takođe mogu da poremete prirodni tok rijeka. Neke studije su otkrile da milioni ljudi koji žive nizvodno od velikih brana konstatno brinu zbog pristupa hrani i poplava.

“Dok su koristi od hidroelektrana uglavnom dobijali urbani centri ili poljoprivredna industrija, stanovništvo koje zavisi od rijeke nizvodno od brana doživjelo je značajne negativne promjene u životnog standarda”, stav je naučnika.

Možda najveći rizik za hidroenergiju predstavljaju same klimatske promjene. Na primjer, zbog sve većih suša, hidroelektrane na mjestima poput Kalifornije postaju znatno manje ekonomične.

Izvor: Visual Capitalist

Prevod: Bankar.me

Check Also

Rudović: Uvećanje dnevnice do 80 odsto za rad nedjeljom za zaposlene u medijima bi se kosilo sa važećim zakonom

Direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Neđeljko Rudović saopštio je da bi se uvećanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.