Drecun: Budžet manjinske vlade je lutrija

Dodajte komentar

Predlog budžeta manjinske vlade od 2,85 milijardi, kojim je predviđeno povećanje plata, penzija, socijalnih davanja i uopšte budžeta svih potrošačkih jedinica je lutrija, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

On je istakao da je predog budžeta „prejak“, te da je njime odato priznanje reformama iz programa „Evropa sad“, kao i da je rashodna strana morala biti racionalnija. Takođe je istakao da je budžet više politički, nego realan.

„Zaigrali smo lutriju, pa hajde da budemo optimisti i da se nadamo da će prihodi biti u mjeri koja je projektovana. Rashode, ukoliko dođe do toga, svakako uvijek možemo smanjiti“, izjavio je Drecun za „Dan“.

On je naveo da je i ovakav predlog bolji nego da se išlo na prijevremeno finansiranje, po kojem bi svaka potrošačka jedinica mjesečno dobijala dvanaestinu godišnjeg budžeta iz ove godine.

„Manjinska vlada je pala 19. avgusta i sada je u tehničkom mnadatu i pred njom su bila dva izbora. Ili da nastavi da radi preko prijevremenog finansiranja ili da predloži ovakav budžet. Ograničavajući faktor je i što je malo poslanika koji podržavaju Vladu, pa se onda mora udovoljavati svakom poslaniku ukoliko ima neku nerealnu želju“, rekao je on.

Po pravilu, ne bi sve potrošačke jedinice trebalo da budu zadovoljne budžetom, a to je sada slučaj.

„Ovakav budžet je svojevrsno priznanje reformama iz programa „Evropa sad“, jer vidimo da budžetski prihodi mogu da se ostvaruju u procentima koji su veći od planova, s tim što ostaju posebne rupe u Fondu zadravstva koje moramo pokriti. Nije teško naći novac da se to pokrije, samo treba politička volja. Rashodna strana budžeta mora biti racionalnije vođena jer, ukoliko zadovoljavamo partijske apetite, to neće moći da izdrži budžet. Posebno jer ne znamo kakva nas godina čeka. Energetska kriza je pogodila Evropu i u januaru-februaru može doći do problema u snabdijevanju strujom u EU“, rekao je Drecun.

Na pitanje da li se povećavaju plate, penzije i socijalna davanja u godini koja će prema najavama biti neizvjesna, a koja dolazi nakon korone i rata u Ukrajini, dva događaja koja su potpuno poremetila globalnu ekonomiju, kazao je da ministar finansija Aleksandar Damjanović očigledno nije mogao da odoli političkim pritiscima i da zato imamo ovako jak budžet.

„Bolje da smo uradili jedan održivi budžet, pa ako prihodi budu zadovoljavajući, da idemo na rebalans i povećavamo izdatke. Umjesto toga, zaigrali smo lutriju“, kazao je Drecun.

Na pitanje da li manjinska vlada ima legitimtet da predloži ovakav budžet, istakao je da je bolje imati budžet nego ići na prijevermeno finansiranje.

„Ako budžet ne bude kako treba, ići će se na rebalans“, rekao je on.

Budžet je u skupštinskoj proceduri od 15. novembra, a parlament će se o njemu izjasniti do 31. decembra.

Kompromis u korist politike

Drecun je podsjetio da je u vrijeme prethodne vlade Zdravka Krivokapića čest bio suficit budžeta.

„Moguće je da će i naredne godine biti nekih prijatnih iznenađenja. Ukoliko bi došlo i nekoliko krupnih investicija, mogli bismo i da iznenadimo rastom BDP-a“, rekao je Drecun.

Istakao je da se previše bavimo politikom, te da zato ovaj budžet ima više tu notu nego ekonomsku.

„Rekao bih da je predlog budžeta kompromis između političkog i realnog, ali u korist političkog“, naveo je on.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *