Opšti kolektivni ugovor: Dogovoreni benefiti za radnike, sporno ko potpisuje

Dodajte komentar

Dogovor oko novog Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) je postignut između socijalnih partnera i očekuje se da bude potpisan u narednih par dana. To će zaposlenima donijeti brojne benefite poput povećanja zarade za rad nedjeljom, pripravnost, dvokratni rad…, saopšteno je “Vijestima” iz Unije slobodnih sindikata (USS) i Saveza sindikata (SSCG).

Sadašnji opšti kolektivni ugovor ističe krajem godine i ukoliko ne bi bio potpisan novi ili produžen postojeći radnici bi izgubili najznačajniji dio svojih prava. OKU potpisuju reprezentativne sindikalne i organizacije poslodavaca (USS, SSCG i Unija poslodavaca) i Vlada.

Međutim, sada se pojavio problem u vezi sa predstavnicima poslodavaca, jer je nova organizacija Crnogorsko udruženje poslodavaca kod Ministarstva rada osporilo reprezentativnost Uniji poslodavaca, a traže i da se njima prizna reprezentativnost. Zahtijevaju i da se obustavi potpisivanje OKU, dok se ne riješi pitanje reprezentativnog predstavnika poslodavaca.

Drugi problem je što su predstavnici sindikata i poslodavaca paralelno pregovarali o novom OKU i statusu neradne nedjelje u trgovini, zbog čega se u javnosti stekao utisak da poslodavci ucjenjuju dogovor oko OKU sa ukidanjem neradne nedjelje.

Iz Unije poslodavaca juče nijesu mogli odgovoriti na pitanja “Vijesti”. Njihovi predstavnici su do sada postigli visoku saglasnost o teksu novog OKU, dok se pregovori oko statusa neradne nedjelje nastavljaju nezavisno od prvih pregovora.

Ako se OKU ne potpiše, lopta kod poslanika

Iz Saveza sindikata su zadovoljni dosadašnjim pregovorima o OKU.

”Zakonodavni odbor je dao pozitivno mišljenje, takođe je stiglo pozitivno mišljenje od Ministarstva finansija i čekamo da Vlada odredi i donese odluku ko će u ime izvršne vlasti potpisati OKU. Ako se ne bi potpisavao u ovih par dana sindikati bi morali ponovo tražiti od poslanika da produže trenutno važenje ugovora što nećemo dozvoliti”, kazao je generalni sekretar SSCG Duško Zarubica.

OKU, ili kako ga zovu “radnički ustav”, je pravni akt koji definiše radnička prava i odnose između zaposlenih i poslodavaca, a potpisuju ga socijalni partneri – dva sindikata, Unija poslodavaca i Vlada. Vlada je prepustila da se dogovore sindikati i Unija poslodavaca, ali oni već više od dvije godine neuspješno pregovoraju o novom OKU.

Sadašnji je na snazi bio do kraja 2020. godine, ali su ga poslanici u Skupštini iz dva navrata kroz izmjene Zakona o radu produžavali na po još godinu dana. Problem je privremeno nastao prije godinu kada je predsjednik države Milo Đukanović odbio da potpiše cijelu grupu zakona koju je usvojila nova skupštinska većina i vratio ih na ponovno glasanje, zbog čega je OKU bio van snage dvadesetak dana.

OKU reguliše znatan dio radničkih prava i predstavlja osnovni garant za njihova ostvarivanje svim zaposlenim, a eventualnim njegovim prestankom naročito bi bila ugrožena radnička prava zaposlenih u djelatnostima koje nemaju važeće granske kolektivne ugovore, a to je više desetina hiljada radnih mjesta, većinom u privatnom sektoru. Sindikalne organizacije su iz više navrata isticale da sadašnji OKU zadovoljava tek minimum radničkih prava.

Odbor udruženja trgovine pri Privrednoj komori (PKCG), koja ne učestvuje u pregovorima, je prije dva dana na vanrednoj sjednici zatražio da se potpisivanje OKU odloži dok njegov sadržaj ne bude transparentan i dostupan široj privrednoj zajednici, kako bi se ona o svemu izjasnila.

Dnevnice nedjeljom uvećane 80 odsto

Zarubica je naglasio da je novi pripremljeni OKU značajno bolji nego prethodni, te da je između ostalog njime predviđeno da se svim zaposlenima koji rade nedjeljom dnevnice budu uvećane za 80 odsto.

”Zatim se prvi put uvodi 10 odsto uvećanje zarada za dvokratni rad, 10 odsto se plaća svaki sat za pripravnost radnika u slučaju da ga poslodavac u tom periodu može pozvati na rad, tu je i dosta detalja u vezi sa obračunom. Sve će biti poznato narednih dana…”, naveo je Zarubica.

Iz USS su naveli da su se novim OKU izborili za brojne benefite za zaposlene.

”Koji se, pored ostalog, tiču novih uvećanja zarade za: pripravnost, dvokratni rad i rad nedjeljom i to za zaposlene u svim djelatnostima u kojima ne postoji potreba kontinuiranog procesa rada (npr. građevina, mediji, ugostiteljstvo, javni sektor itd)”, naveli su iz USS.

Nije bilo ucjena sa neradnom nedjeljom
Upitani da li je dio pregovora o novom OKU obuhvatao i dogovor o eventualnom ukidanju neradne nedjelje u trgovinama i da li su eventualno poslodavci time ucjenjivali i potpisavanje kolektivnog ugovora, iz sindikalnih organizacija su kazali da se radi o potpuno odvojenim temama, a da se o njima pregovaralo paralelno.

”Poslodavci su imali svoje zahtjeve što je normalno, a najbolji demanti jesmo li dozvolili ucjene je da je tekst novog kolektivnog ugovora pripremljen i on je poboljšan i za poslodavce, jer ga oni ne bi potpisivali ako je u suprotnosti sa njihovim interesima”, naveo je Zarubica.

”Činjenica da smo na nivou socijalnih partnera usaglasili tekst novog OKU-a, a da paralelno sa tim nije izmijenjen Zakon o unutrašnjoj trgovini, jasno ukazuje da novi OKU nije bio predmet bilo kakve ucjene. Istovremeno, legitimno je pravo poslodavaca da istrajavaju na iznalaženju modela kojim bi se uredio rad nedjeljom za vrijeme ljetnje i zimske sezone, a naša obaveza kao principijelnog i odgovornog socijalnog partnera je da vodimo dijalog u korist zaposlenih”, naveli su iz USS.

Rad nedjeljom možda tokom sezone

Iz USS su istakli da su sindikati bili spremni, imajući u vidu da je Crna Gora turistička destinacija, da u vezi neradne nedjelje uvaže zahtjev Vlade i poslodavaca da se izađe u susret potrebama turista za vrijeme sezone, ali i pojačanog punjenja budžeta usljed većeg prometa.

”Na tome, takođe, insistiraju poslodavci o čemu se pregovori vode veoma dugo, i mi smo kao ozbiljna organizacija i odgovoran socijalni partner bili spremni da dogovorimo model prihvatljiv za sve strane koji bi podrazumijevao isključivo rad tokom pet mjeseci ljetnje i zimske sezone (tri mjeseca ljeti i dva zimi). U opciji su bili modeli da rade samo preduzetnici i mikro preduzeća, da rade samo prodajni objekti površine do 100 metara kvadratnih, da se radi samo u jednoj smjeni nedjeljom, itd. Ako bi se dogovorio neki od prihvatljivih modela on bi bio ograničen na samo jednu zimsku i ljetnju sezonu, nakon čega bi se sagledali pozitivni i negativni efekti tog modela, odnosno da li su poslodavci poštovali pravo zaposlenog na slobodan dan u zamjenu za rad nedjeljom, da li su zaposlenom uvećali zaradu u procentu propisanim OKU, da li je inspekcija rada profesionalno i adekvatno odgovorila potrebi kontrolisanja poštovanja prava zaposlenih koji bi radili nedjeljom, te kakve je efekte taj model imao s aspekta potrebe zaposlenih, poslodavaca i budžeta”, saopštili su iz USS.

Aktivisti dovode u zabludu da se sa OKU ukida neradna nedjelja

Iz USS su naglasili da je potrebno da Skupština usvoji izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, s obzirom da je neradna nedjelja u trgovini definisana ovim zakonom, a ne OKU.

”Potpisivanje ovog, za svijet rada veoma važnog akta, koji je zahvaljujući sindikatu opstao u Crnoj Gori za razliku od svih zemalja u regionu i Evropi, ne podrazumijeva ‘ukidanje’ neradne nedjelje. Stoga su za svaku osudu maliciozni pokušaji dijela javnosti, a posebno određenih građanskih aktivista, da svojim izjavama dovedu u zabludu javnost i zaposlene time da će se potpisivanjem OKU ukinuti neradna nedjelja u trgovini. Umjesto da daju podršku naporima sindikata i istaknu važnost potpisivanju OKU, koji je od značaja za više desetina hiljada zaposlenih, a posebno za zaposlene u trgovini koji nijesu sindikalno organizovani, oni ovaj proces stavljaju u sijenku upućujući oštre kritike na račun sindikata i ne pominju se benefiti za koje se sindikat izborio”, zaključili su iz USS.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *