Crnogorska plovidba ostvarila neto dobit od 973,7 hiljade eura

Dodajte komentar

Državna brodarska kompanija Crnogorska plovidba ostvarila je za devet mjeseci ove godine neto dobit od 973,73 hiljade eura, što je višestruko bolji rezultat nego u istom periodu prošle, kada je bila u minusu od 1,28 miliona eura.

Na pozitivne rezultate poslovanja brodarske kompanije ukazuju podaci iz izvještaja objavljenog na sajtu Komisije za tržište kapitala, pišu Vijesti.

List navodi i da je dobar rezultat proistekao iz prošle godine započetog značajnog poboljšanja prilika na svjetskom tržištu brodskog prostora, odnosno velikog skoka vozarina, a što je sada već bivši menadžment, koji je imenovala Vlada premijera Zdravka Krivokapića, na čelu sa bivšim predsjednikom Odbora direktora kapetanom duge plovidbe Jovom Lazarevićem, znao da iskoristi.

Lazarević je uspio da natjera dotadašnjeg unajmitelja brodova kotorske kompanije, firmu Sea Pioneer iz Londona, da zaključi nove time charter ugovore o zakupu bordova po značajno uvećanim dnevnim najamninama.

Brodovi Kotor” i “21. maj” od kraja trećeg kvartala prošle godine počeli su da plove za čak tri puta veće vozarine nego što ih je Sea Pioneeru ranije iznajmljivao nekadašnji DPS-om predvođeni menadžment, a kompanija je već na kraju prošle godine ponovo, nakon niza gubitaških godina, bila u zoni profitabilnosti, pa je godinu okončala sa ostatkom dobiti od oko 100 hiljada eura.

Kompanija je uz to, iz sopstevenih prihoda platila dvije posljednje rate kredita od ukupno 5,2 miliona USD kineskoj Exim banci uzetog 2012. za gradnju brodova Kotor i “21. maj” u brodogradilištu u Šangaju, a obezbijedila je novac da iz sopstvenih sredstava u prvoj polovini ove godine završi redovan petogodišnji remont, dokovanje i takozvanu obnovu klase za oba broda.

Iako su efekti rada sada već bivšeg Odbora direktora sa kapetanom Lazarevićem na čelu bili više nego dobri, Vlada premijera Dritana Abazovića ljetos je bez obrazloženja, na predlog Ministarstva kapitalnih investicija, koje je u međuvremenu preuzeo Ervin Ibrahimović (BS), smijenila taj Odbor i imenovala novi sastavljen samo od predstavnika stranaka koje su podržavale Abazovićevu Vladu.

U novi Odbor direktora tako su imenovani diplomirana pravnica Tena Božović iz Socijaldemokratske partije (SDP), srednjoškolski profesor matematike Ahmet Markašević, kadar Demokratske partije iz Ulcinja, ekonomista i bivši direktor Komunalnog preduzeća Kotor Milan Popović, menadžer u pomorstvu Nemanja Popović iz Socijalističke narodne partije (SNP) i njegova stranačka i koleginica po struci Ivana Kečina koja ima iskustvo rada u jednoj agenciji za jahting.

Za predsjednika odbora imenovan je Popović, dok je na mjestu izvršnog direktora kompanije ostao Slobo Pajović iz DPS-a, koji je već godinama na toj funkciji.

Aktuelni menadžment nastavio je da proteklih mjeseci ubira plodove rada bivšeg Odbora direktora, koji je prije svog odlaska uspio da zaključli i novi time charter ugovor na godinu za brod Kotor sa novim unajmiteljem – kompanijom Global American Transport iz Čikaga.

Po tom ugovoru, Amerikanci dnevno za Kotor plaćaju najamninu od 20,6 hiljada USD, a taj unajmitelj je nedavno od Sea Pioneera preuzeo i time charter broda “21. maj” po sličnim finansijskim uslovima.

Crnogorska plovidba je na kraju septembra imala i 283,3 hiljade eura nenaplaćenih potraživanja od dotadašnjeg unajmitelja broda “21. maj ”, kompanije Sea Pioneer iz Londona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *