Skroman rast svjetske ekonomije ove i naredne godine

Svjetska ekonomija, sputana visokim kamatnim stopama, inflacijom i ruskim ratom protiv Ukrajine, ove godine će ostvariti skroman rast, a 2023. još slabiji, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Prema novoj, danas objavljenoj prognozi OECD, svjetska ekonomija će ove godine porasti svega 3,1 odsto, što je nagli pad sa 5,9 odsto u 2021. godini.

Sljedeće godine, predviđa OECD, rast svjetske ekonomije će biti još slabiji i iznosiće 2,2 odsto, prenijela je agencija Beta.

OECD, koji ima 38 zemalja članica, predviđa da će SAD, najveća svjetska ekonomija, ove godine zabilježiti rast od svega 1,8 odsto, što je veliki pad sa prošlogodišnjih 5,9 odsto. Američka ekonomija će 2023. porasti svega 0,5 odsto, a u 2024. godini jedan odsto, navodi OECD.

Nije svjetlija ni prognoza za eurozonu, pogođenu energetskom krizom usljed ruskog rata u Ukrajini, pošto OECD predviđa da će ostvariti rast od 0,5 odsto u 2023. 1,4 odsto u 2024. godini.

Kad je riječ o inflaciji, OECD predviđa da će ona i dalje znatno uticati na evropsku ekonomiju. U ovoj godini se očekuje inflacija od 8,3 odsto, što je nagli skok sa prošlogodišnjih 2,6 odsto. U narednoj godini, prema OECD, inflacija će iznositi 6,8 odsto.

Kineska ekonomija, koja je ne tako davno imala dvocifren godišnji rast, ove godine će se proširiti za svega 3,3 odsto, a 2023. za 4,6 odsto.

 

Check Also

Pogledajte najnoviju Bloombergovu listu milijardera

Najnovija Blumbergova lista milijardera nje donijela novina kada je u pitanju prva petorka. Na prvom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.