Saudijska Arabija deponuje pet milijardi dolara u tursku centralnu banku

Dodajte komentar

Saudijska Arabija je spremna da deponuje pet milijardi dolara u tursku centralnu banku, što je veliki podsticaj za napore predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdoğan) da očuva stabilnost lire.

Kraljevstvo je u “završnoj” fazi pregovora u vezi sa ponudom da pomogne Turskoj, izjavio je portparol Ministarstva finansija Saudijske Arabije, potvrdivši tako ranije izvještavanje novinske agencije Reuters.

Tursko Ministarstvo trezora i finansija takođe je potvrdilo da će dvije zemlje uskoro zaključiti sporazum, piše Bloomberg.

Ovim ugovorom, koji će uskoro biti potpisan, okončava se višegodišnje neprijateljstvo između turske i saudijske vlade. On takođe predstavlja i veliku pobjedu za Erdogana, koji se ranije ove godine obratio za finansijsku pomoć arapskim zemljama. Njegov šef finansija Nuredin Nebati (Nureddin Nebati) predvodio je pregovore u kojima je obezbijeđena pomoć od kraljevstva, kao i Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Erdogan je ranije izjavio za medije da će turske rezerve najvjerovatnije porasti do svote od 130 milijardi dolara, što je rast u odnosu na pik od 117,5 milijardi dolara koji je zabilježen u novembru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *