Udovičić: eTrust – velika šansa za unapređenje poslovanja privrede i javne uprave

Dodajte komentar

Stabilno, predvidivo regulatorno, poresko i ekonomsko okruženje ključni su za planiranje i uspješno vođenje biznisa. Zbog toga se nadam da će zajednički predlozi PKCG i njenih članica biti ozbiljno razmatrani kada se budu donosile odluke na najvišim mjestima u javnoj administraciji Crne Gore, naročito u dijelu koji se odnosi na digitalnu transformaciju društva.

Ovo je istakao Stjepan Udovičić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, lauerata Nagrade Privredne komore Crne Gore za inovativnost.

Dobitnik ste Nagrade Privredne komore Crne Gore za inovativnost. Molimo Vas da nam kažete da li je bilo teško u prethodnoj godini ostvariti rezultat kojim ste zavrijedili ovo značajno priznanje?

Crnogorski Telekom već dugo nije samo jedna od telekomunikacionih kompanija; iako su telekomunikacije oduvijek bile naš osnovni biznis, kako bismo ostali na vrhu morali smo da od operatora koji pruža tradicionalne telekomunikacione usluge evoluiramo u kompaniju koja visoko vrednuje inovacije i pronalaženje novih načina na koje može korisnicima da poboljša svakodnevicu i unaprijedi poslovanje. Zahvaljujući tome, danas građanima i poslovnim partnerima pružamo ne samo povezanost, već i provjerene i pouzdane nove tehnologije.

Iako smo niz godina posvećeni razvoju digitalnih inovativnih rješenja, u covid i postcovid periodu smo napore i investicije dodatno pojačali, i sada vidimo prve rezultate i priznanja. Najveći projekat koji smo u tom pravcu do sada realizovali su upravo eTrust usluge povjerenja Crnogorskog Telekoma, koje je Privredna komora prepoznala kao inovativne i nagradila.

Ono što je svojeručni potpis u papirnom svijetu, eTrust potpis nam omogućava u digitalnom – elektronski dokumenti koji se potpišu sa elektronskim potpisom imaju istu zakonsku vrijednost – a o kompleksnosti implementacije eTrusta dovoljno govori činjenica da je riječ o prvom i jedinom potpuno digitalnom rješenju za elektronski potpis i pečat u Crnoj Gori.

Takođe, ovaj servis razvijen je u skladu sa svim važećim i relevantnim crnogorskim zakonima i međunarodnim standardima sigurnost, a naš Data centar, sagrađen po najzahtjevnijim standardima industrije i Deutsche Telekom Grupe, omogućava visoku sigurnost, i ono što je značajnom dijelu naših partnera važno – čuvanje podataka u Crnoj Gori.

eTrust je, da sumiram, živi sistem koji će i u budućnosti pratiti nove zahtjeve korisnika, razvoj tehnologije, kao i sve promjene u zakonskoj i pravnoj normativi koji omogućava benefite svim segmentima društva, i koji predstavlja veliku šansa za privredu i za javnu upravu da unaprijede način poslovanja, da uštede resurse i da unaprijede međusobnu i komunikaciju sa svim fizičkim i pravnim licima.

Šta za Vas i Vašu kompaniju znači Nagrada Privredne komore?

Nagrada Privredne komore važna nam je iz više razloga. Prije svega, eTrust servise smo razvijali i implementirali upravo sa idejom da digitalizujemo poslovanje svih kompanija u Crnoj Gori, budući da korisnici naših usluga povjerenja mogu da budu kako mali, srednji i veliki privatni i javni biznisi, tako i građani Crne Gore. Zbog toga nam je posebno drago što je PKCG, kao udruženje koje okuplja predstavnike tih biznisa, prepoznala potencijal eTrust rješenja, što će, nadamo se, pratiti i vaše članice.

Uz to, ova nagrada ne predstavlja samo čast i privilegiju što smo dio kluba laureata priznanja

koje se dodjeljuje šest decenija, već i obavezu da kao kompanija koja visoko vrednuje inovativnost, i sa Privrednom komorom dijeli viziju budućnosti Crne Gore kao razvijenog digitalnog društva, nastavimo da predstavljamo rješenja koja će crnogorski privrednici koristiti da unaprijede svoje poslovanje.

Na kraju, drago nam je što je rješenje koje je prethodno nagrađeno u inostranstvu – platformi eTrust je na Global Security konferenciji Deutsche Telekoma dodijeljena medalja za drugo mjesto u konkurenciji 22 projekta iz cijele DT Grupe – prepoznato i u zemlji, i to nam je dodatna motivacija da nastavimo da radimo na novim idejama i rješenjima kako bismo opravdali priznanja koja u toj oblasti dobijamo.

Da li ste kao privrednik zadovoljni podrškom koju dobijate od Privredne komore i koje njene usluge smatrate najkorisnijim za Vas i kompaniju?

Crnogorski Telekom u PKCG ima svoje mjesto u Upravnom odboru i u Odboru udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija, i moram da kažem da smo zadovoljni načinom na koji ova tijela funkcionišu, i našim učešćem u njima. Smatram da se glas svih kompanija i industrija čuje i uvažava, i da Privredna komora kao relevantan i aktivan posrednik i inicijator dijaloga između Vlade i privrede adekvatno prenosi naše preporuke, sugestije i ideje.

Raduje me, kao što sam već rekao, što je PKCG prepoznala potencijal našeg digitalnog rješenja, i što će na ovaj način ono biti prepoznato i u široj zajednici. Iskreno se nadam da će i donosioci odluka imati sluha za mogućnosti koje nudi ovo rješenje Telekoma, kao i slična rješenja drugih kompanija koje rade na digitalizaciji poslovnih procesa, te da će razmotriti i usvojiti predloge koje će u budućnosti dobijati od nas i samim tim pokrenuti digitalnu revoluciju u zemlji koja će otkloniti mnoge biznis barijere i privući nove strane investicije, ali i domaće eksperte koji su možda u potrazi za poslovnim prilikama napustili zemlju, da se vrate i razvijaju svoje biznise ovdje.

Ocijenite ambijent za poslovanje u Crnoj Gori. Šta je potrebno unaprijediti?

Ovo je već postalo mantra svih velikih kompanija i investitora u zemlji, ali vrijedi je ponoviti još jednom – stabilno, predvidivo regulatorno, poresko i ekonomsko okruženje ključni su za planiranje i uspješno vođenje biznisa. Zbog toga se nadam da će zajednički predlozi PKCG i njenih članica biti ozbiljno razmatrani kada se budu donosile odluke na najvišim mjestima u javnoj administraciji Crne Gore, naročito u dijelu koji se odnosi na digitalnu transformaciju društva. Tu prvenstveno mislimo na ubrzanje procesa javne uprave kroz digitalizaciju i automatizaciju, ali i na pojeftinjenje usluga države jer digitalizacija nesumnjivo vodi ka suvišnosti određenih javno-administrativnih procesa, pa onda i ukidanju raznih (para)fiskalnih nameta koji u Crnoj Gori još uvijek egzistiraju kao nasljedstvo nekih prošlih vremena. Podršku i razumijevanje države imali smo u velikim projektima razvoja eTrust usluga povjerenja, zatim i 5G mreže, i nadam se da ćemo isto razumijevanje imati i u budućnosti, kako bismo moderne standarde poslovanja što prije učinili dostupnim svim građanima i privrednicima u Crnoj Gori.

Koji su planovi Vaše kompanije za naredni period?

Iza nas je velika modernizacija mobilne mreže u svim djelovima Crne Gore, zahvaljujući kojoj smo od strane regulatora prepoznati kao operator koji i zvanično ima najveću pokrivenost naseljene teritorije 4G mrežom – više od 97% stanovništva u zemlji pokriveno je Telekom 4G mrežom, dok smo 4G mrežom pokrili gotovo 78% ukupne teritorije Crne Gore – a imamo i najveću 5G mrežu u zemlji, kojom smo pokrili gotovo 70% stanovništva. Osim toga, intenzivno smo radili na dovođenju optike u djelove zemlje, naročito na jugu i sjeveru, gdje je nismo imali.

Resurse smo usmjerili kako bismo ojačali infrastrukturu koja predstavlja kičmu za razvoj servisa i usluga fokusiranih na konkretne potrebe naših korisnika, i upravo će nam to biti fokus u budućnosti. Telekom nastavlja s izgradnjom mobilnih i fiksnih mreža nove generacije, mreža za koje želimo da po kvalitetu budu na nivou zemalja zapadne Evrope, a po mogućnosti i bolje. Osim toga, Crnogorski Telekom u narednom periodu ponudiće i usluge izvan djelokruga svoje osnovne djelatnosti, gdje je eTrust samo početak i samo prvi korak.

Izvor: Glasnik Privredne komore Crne Gore

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *