Polovina prihoda od turizma neoporezovana, gubimo do 400 miliona

Prema našim istraživanjima, bar polovina prihoda od turizma je neoporezovana. Samo od nelegalnog privatnog smještaja državni i opštinski budžeti gube 300 do 400 miliona eura – kazao je Pobjedi koordinator Udruženja građana ,,Alternativa“ Vesko Pejak.

Iz resornog ministarstva se nadaju da će novom strategijom riješiti problem, dok predsjednica Udruženja izdavalaca privatnog smještaja Branka Džoganović tvrdi da je sve rezultat nedostatka volje i dijaloga.

Ponuda jednolična i dosadna

– Dok se vrh države trudi da nađe pozajmicu, novac nam prođe preko granice neprijavljen. Da se iskoristi za poboljšanje infrastrukture i novu ponudu na Primorju, imali bi svake godine veći broj turista. Ovako imamo manji broj turista, jer nam je ponuda jednolična i dosadna – navodi Pejak i ističe da većina izdavalaca smještaja vjeruje da su plazma televizor i kablovska TV vrhunac turističkog ugođaja.

– To je u zemljama poput Turske ili Hrvatske neophodni minimum. Zato je bitno da država uredi standarde za privatni smještaj, da sve oporezuje i izradi neku vrstu karte gdje bi turisti mogli da vide šta imamo u vanhotelskom smještaju. Tako bi svake godine prebacili milijardu prihoda od turizma – smatra Pejak i naglašava da do tada evidencija privatnog smještaja i suzbijanje sive ekonomije ostaju izazov za nadležne.

Resorno ministarstvo smatra da će novom strategijom razvoja turizma uspjeti da se izbore sa ovim dugogodišnjim problemom. Kako su kazali Pobjedi, Strategijom razvoja turizma do 2025. godine procijenjeno je da su kapaciteti privatnog smještaja 120 do 150 hiljada smještajnih jedinica. S druge strane, nezvanično nam je rečeno da je do kraja prošle godine u registru bilo svega šest hiljada prijavljenih izdavalaca smještaja.

Kako u ovom momentu ne postoje zvanični podaci o broju onih koji posluju u sivoj zoni, resorno ministarstvo razmatra uvođenje informacionog sistema po ugledu na eVisitor u Hrvatskoj.

Zakoni i odobrenja

Ministarstvo je pripremilo Prijedlog zakona o turizmu i ugostiteljstvu kojim bi trebalo da se dodatno uredi ta oblast, naročito u dijelu izdavanja odobrenja za rad, oglašavanja i kontrole.

– Namjera je da se precizno definiše ko i pod kojim uslovima može pružati ove usluge, da se definiše njihov sadržaj, uz jasnu podjelu nadležnosti između organa koji izdaju odobrenja za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti, te podjelu nadležnosti inspekcija na državnom i lokalnom nivou – poručuju iz MEK-a i ističu da će predložena rješenja u dijelu inspekcijske kontrole dovesti do drastičnog suzbijanja sive ekonomije. Istakli su da imaju intenzivnu saradnju sa Udruženjem izdavalaca privatnog smještaja.

– Fokus saradnje biće na kreiranju sistema koji će izdavaocima omogućiti jednostavnu prijavu, ali i promociju, a korisnicima usluga da na jednom mjestu nađu sve neophodne podatke i rezervišu smještaj – zaključuju iz MEK-a.

Džoganović je za Pobjedu kazala da su problemi vlasnika privatnog smještaja prvenstveno nedostatak dijaloga i dobre volje da se problemi rješavaju na lokalnom nivou.

– Tražimo da rješenja za izdavanje budu trajna, da putem online aplikacije možemo da se registrujemo, tražimo redovnu i kvalitetnu edukaciju, organizovanu prodaju kapaciteta, tražimo nesmetane uslove za obavljanje djelatnosti za koju se registrujemo – infrastruktura, čistoća, parking, plaže -kazala je Džoganović, koja tvrdi da su izdavaoci smještaja najveći resurs u koji mora da se uloži da bi se višestruko vratilo, a dosadašnja praksa pokazuje da se samo prave planovi kako da se još nešto naplati.

Ona je kazala da postoji značajna siva zona u privatnom smještaju, koju je sam sistem stvorio.

– Dali smo naše preporuke i rješenja za drastičan pomak na bolje i nadamo se da je sazrela svijest da se ovdje radi o gotovim, spremnim kapacitetima koji čekaju organizovano, domaćinsko upravljanje – kazala je Džoganović.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.