Piva i Perućica u punom pogonu, nema bojazni od nestašice struje

Nakon obilnih padavina hidroelektrane Piva i Perućica rade u punom pogonu, a građani ne treba da brinu jer ćemo imati dovoljno elektične energije, poručio je rukovodilac funkcionalne cjeline Proizvodnja u EPCG Bojan Đordan.

Kako podsjeća Đordan od 15. novembra imamo padavine i to 200 litara po metru kvadratnom što se pozitivno odrazilo na pogone u hidroenergetskim objektima.

“Tako da su HE Piva i Perućica u punom pogodnu proizvodnje. Kada je u pitanju HE Perućica imamo maksimalnu proizvodnu od nekih sedam gigavat sati (Gwh) dnevno što je veoma zadovoljavajuće”, saopštio je Đordan za RTCG.

On navodi da je EPCG za novembar već ispunila očekivanu hidrologiju od oko 300 litara po metru kvadratnom.

“Približili smo se planiranim bilansnim količinama energije u jezerima. Što se tiče dotoka on je i prevazišao mogućnosti HE Perućica nekih 300 megavata, tako da smo i tu jako zadovoljni”, ističe Đordan i dodaje kako se nada da će dovoljno kiše biti i do kraja godine.

Ako budemo u decembru imali i prosječne padavine, kako kaže Đordan, sigurno nećemo morati da uvozimo struju, već ćemo kako dodaje, moći određene količine i da izvozimo.

“Ne očeujemo nikakve probleme i nema bojazni od restrikcija”, poručio je Đordan.

On je ponovio da EPCG ne planira da traži povećanje cijene električne energije za 2023, ali će regulator 29. novembra donijeti konačnu odluku, po osnovu zahtjeva drugih kompanija.

Izvor: RTCG

Check Also

Cijene evropske, ali ne i standard

Sve i kada bi građanima Hrvatske bilo praktično da dolaze u Crnu Goru u šoping …

Leave a Reply

Your email address will not be published.