Koncesionari pomogli da šteta bude veća  

Dodajte komentar

Šteta koju je na putnoj infrastrukturi i objektima napravilo nevrijeme na području kolašinske opštine minulog vikenda, mogla je biti znatno manja da je bilo savjesnijeg i odgovornijeg odnosa kako mještana, tako i koncesionara šume.

To tvrde sagovornici Vijesti u kolašinskoj opštini i brojni stanovnici poplavljenih područja.

Nabujali potoci i rijeke i klizišta oštetili su, u noći između subote i nedjelje, na desetine saobraćajnica i mostova u kolašinskim selima, a negdje ugrozili ili oštetili pomoćne i stambene objekte. Pored obilnih padavina, tvrde i mještani i u kolašinskoj lokalnoj upravi, tome je doprinijelo i to što su korita rijeka puna smeća i ostataka šumske sječe. Takođe, i totalna sječa na nekim lokacijama, što je prouzrokovalo veliki broj klizišta.

Nagomilano smeće, ali i granje, pravili su minulih dana brane u koritima, ali i začepljavali cijevi koje služe kao propusti na putevima.

Šteta na nedavno saniranom putu prema selu Rečine je od 15.000 do 20.000 eura, tvrdi Vasilije Ivanović iz te mjesne zajednice. On kaže da su za to odgovorni koncesionari šuma.

“Svjedoci smo da koncesionari i privatnici, koji otkupljuju šumu od vlasnika imanja, ne vode računa o šumskom redu. Ono što ostaje iza njih ugrožava selo i mještane na više načina. Padavine prethodnih dana pokazale su da taj nedostatak koncesione kulture može ugroziti napore mještana da uz pomoć Opštine putnu infrastrukturu stavi u pristojno stanje. U Rečinama, gdje je prethodnih nedjelja rađeno na ugradnji duplih cijevi, prečnika jedan metar,na četiri prelaza, sve je to uništeno. Ostatak sječe, koji je bujica nanijela, izazvao je začepljenja”, tvrdi Ivanović.

Prema njegovim riječima, koncesionari i oni koji zakupljuju šumu od privatnika ne vode računa o “vlakama” koje prave dok izvlače građu. Pri obilnim padavinama, objašnjava Ivanović, te “vlake” postaju potoci koji nose puteve i sve šta se nađe na putu. Mještanin Rečina podsjeća i da, kako kaže, izostaje inspekcijski nadzor, pa je stanje koje koncesionari ostavljaju haotično.

Da je ljudski faktor “pomogao” nevremenu u uništavanju putne infrastrukture, potvrđuje i direktor Komunalnog preduzeća Milivoje Bulatović.

“Gotovo svaki potok je pun divljih deponija. U korita se bacaju stari kućni aparati, školjke automobila, ostalo habasto smeće… Sve to je doprinijelo izlivanju rijeka i potoka iz korita.

“Vlake i totalna sječa na pojedinim lokacijama, dodatno su pogoršale stanje”, kaže on.

Pored toga, objašnjava Bulatović, mještani malo računa vode o putnoj infrastrukturi. Izuzetak je, kaže,selo Raičevina, gdje je
o trošku mještana angažovan putar, koji se stara o lokalnoj saobraćajnici, pa je put,saniran prije tri godine, i dalje u dobrom stanju.

Gomilanje habastog i ostalog smeća u vodotocima, kao i neodgovoran odnos onih koji eksploatišu šume, prema mišljenju komandira Službe zaštite i spasavanja (SZS) Željka Darmanovića, doprinijeli su haosu koji je za sobom ostavilo nevrijeme tokom vikenda. Smećem i granjem začepljene cijevi na putevima su, objašnjava on, svuda vidljivi. Erozija zemljišta, usljed obilne kiše, takođe. Svaka “suvoderina” minulih dana, tvrdi Darmanović, postala je potok.

U nekoliko sela, mještani su Vijestima kazali i da se, prilikom prosijecanja trasa za delkovode niko ne stara o granju koje ostaje poslije tih radova, pa ima mnogo primjera gdje su ti ostaci završili u ili blizu potoka.

Saniranje štete koju je na području kolašinske opštine napravilo nevrijeme u noći između subote i nedjelje, već je počelo.

Veliko klizište, izazvano podzemnim vodama,u Gornjem Pažanju, kako su rekli u lokalnoj upravi, ugrožavalo je objekte i put. Zbog toga je mehanizacija tokom jučerašnjeg dana i minule noći bila na “dežurstvu u tom dijelu grada.

Čim se vremenske prilike stabilizuju, treba da se osmisle mjere kojim bi se problem tog klizišta riješio trajno. U sadašnjem stanju je opasnost za cijelo naselje. Biće potreban tim stručnjaka, a među njima i gelog, kako bi se uradio ozbiljan projekat za rješvanje tog problema.Na toj lokaciji su, očigledno, problem podzemne vode, koje neprestano izbijaju, kazala je Vijestima predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović.

Drugo klizište u istom naselju nije se dodatno pomjeralo tokom noći, ali je, kako kaže Šćepanović, i za tu lokaciju potrebno osmisliti mjere trajne sanacije.

Tokom prethodnog dana, lokalna uprava je angažovala privatno preduzeće, koje je izgradilo privremni pješački most na Pčinji, koji je u nedjelju ujutro odnijela je nabujala rijeka, čime je 20-tak domaćinstava odsječeno od grada.

Izgradnja “stalnog” mosta, na toj lokaciji, rekla je Šćepanović, počeće ubrzo.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *