Evo koliko su izvođači plaćeni na Woodstocku 1969.

Dodajte komentar

Prije nego što je postao kulturni fenomen, Woodstock je bio finansijski fijasko. Organizatori koji stoje iza legendarnog muzičkog festivala u sjevernom delu Njujorka rekli su da su nakon istorijskog događaja 1969. završili u dugu od 1,3 miliona dolara – otprilike 9 miliona dolara u današnjim dolarima. Ali na kraju su bili “na nuli” jer su godinama kasnije prodavali albume sa dogašaja i ulaznice za bioskop.

Pored osnovnih problema kao što su kilometri saobraćajnih gužvi i nedostatak sanitarnih uslova i hrane za publiku koja se procjenjuje na preko 400.000, organizatori Woodstocka nisu uspjeli adekvatno ograditi koncertni prostor. Kao rezultat toga, mnogi fanovi su prisustvovali bez plaćanja ulaznice — koja je iznosila 18 dolara za trodnevni festival, što je ekvivalent od oko 125 dolara danas. To je značilo da su festivalski producenti imali čak i manje novca nego što se očekivalo da plate Woodstockove izvođače, od kojih je nekoliko navodno tražilo duplo više od uobičajene plate, unaprijed.

Koliko su bendovi plaćeni za sviranje na Woodstocku 1969. godine? Iznosi su se uvelike razlikovali, prema izvještajima koji su se pojavili tokom godina i koji sežu do stare priče u Varietyju. Razlika u nekim honorarima je značajna: hedlajner Woodstocka Jimi Hendrix plaćen je preko 20 puta više od drugog slavnog gitariste, Carlosa Santane, koji je u to vrijeme bio uglavnom nepoznat.

Organizatori Woodstocka bili su skloni da plate najviše umjetnicima kao što su Hendrix, Creedence Clearwater Revival i Jefferson Airplane. Uoči festivala, vrhunski glumci poput Rolling Stonesa, Led Zeppelina, The Doorsa, Johna Lennona i Boba Dylana odbili su da nastupe na Woodstocku. Neka improvizacija na licu mjesta takođe je bila neophodna producentima Woodstocka: kako bi zvijezde poput Jimija Hendrixa doveli na pozornicu, organizatori su navodno uvjerili lokalnu banku da se otvori nakon radnog vremena tokom festivala i uzeli hitni kredit.

Evo koliko su izvođači plaćeni za sviranje na originalnom Woodstock festivalu 1969. godine:

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *