“Zombi” firme zahvaljujući subvencijama uropaštavaju zdrava preduzeća

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlade u regionu u kojem je aktivna da preispitaju kovid mjere podrške kompanijama, upozoravajući da bi podržavanje tzv. “zombi” firmi moglo da ima negativan efekat na zdrava preduzeća.

Dok je korporativni dug dostigao rekordne nivoe u otprilike 40 ekonomija u kojima EBRD posluje, neizvršenje obaveza je palo na rekordno nizak nivo u mnogim zemljama, utvrdila je ova razvojna banka u svom godišnjem Izvještaju o tranziciji 2022/2023, objavljenom danas.

EBRD navodi da je dio kompanija izbjegao kašnjenje u servisiranju duga zbog pristupa jeftinim kreditima zahvaljujući vladinim mjerama nakon pandemije i finansijskoj podršci zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Međutim, stalna podrška više nije održiva u svijetu visokih kamatnih stopa, ocjenjuje se u izvještaju.

“Još nismo vidjeli posljedice u smislu bankrota zbog pandemije i rata. Štoviše, broj bankrota u novim državama članicama Evropske unije je manji. Postoji rizik od ‘zombifikacije’ ako se vanredne mjere država nastave mnogo duže”, rekla je za Rojters Beata Javorčik, glavna ekonomistkinja EBRD-a.

Prisustvo “zombi” firmi u nekoj ekonomiji se negativno preliva na zdrave firme, koje bilježe smanjenje investicija, prihode i zaposlenosti, upozorila je EBRD.

Subvencionisani krediti kompanijama koje imaju negativne novčane tokove odobravani su kroz privremene moratorijume na otplatu kredita, dogovorena smanjenja neizmirenih iznosa, hitne grantove i finansijske injekcije za likvidnosti od strane centralnih banaka, pokazuje izvještaj.

Mnoge zemlje su takođe suspendovale, barem privremeno, obavezu podnošenja zahtjeva za stečaj.

Svako povlačenje državnih kreditnih garancija i subvencija mora biti postepeno kako bi se izbjegao bilo kakav šok i “trebalo bi da bude podešeno kako bi se osiguralo da samo solventne i održive firme s privremenim problemima likvidnosti dobiju finansijsku pomoć”, zaključuje EBRD.

Izvor: Tanjug

Check Also

Pogledajte najnoviju Bloombergovu listu milijardera

Najnovija Blumbergova lista milijardera nje donijela novina kada je u pitanju prva petorka. Na prvom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.