Danas emisija državnih zapisa vrijednih 30 miliona

Dodajte komentar

Centralna banka će danas emitovati aukciju državnih zapisa vrijednih 30 miliona eura, u ime Vlade, a koji na naplatu kod državnog budžeta dolaze za šest mjeseci.

Državni zapisi su kratkoročne hartije od vrijednosti čijim se emitovanjem država zadužuje za taj iznos, a zainteresovani na aukciji daju svoje ponude sa procentom prinosa, odnosno kamate za taj iznos i period od emitovanja do naplate.

Iz Vlade je ranije najavljeno da će se ove godine zadužiti za nedostajuća sredstva i rezervu za narednu godinu kod domaćih banaka i emitovanjem kratkoročnih državnih zapisa.

Emitovano je 300.000 državnih obveznica nominalne vrijednosti od po 100 eura. Datum dospijeća državnih zapisa je 24. maj 2023. godine, kada će ih država otkupiti sa kamatom koju prihvati na današnjem pozivu.

Centralna banka je agent državi za emitovanje zapisa, odnosno obavlja posredničku tehničku ulogu. Aukcija će se održati danas sa zaključenjem ponuda u 12 časova.

Državni zapisi su posljednji put emitovani u oktobru 2020. godine, kada su emitovani – prodati zapisi vrijedni 15 miliona eura po diskontnoj stopi od 0,9 odsto.

Tada je inflacija bila negativna i na godišnjem nivou je iznosila minus 0,6 odsto, a referentna kamatna stopa EURIBOR je bila negativna. Sada je godišnja inflacija 16,8 odsto, a stopa EURIBOR-a 2,3 odsto, pa je realno očekivati da državu zaduženje na ovaj način košta više nego prije dvije godine.

Izvor: Vijesti

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *