“Loša odluka da se država zaduži na domaćem tržištu”

Dodajte komentar
Foto: Mojapenzija

Odluka Vlade da se do kraja godine zaduži do 350 miliona eura kod domaćih komercijalnih banaka generalno nije dobro rješenje za Crnu Goru, jer su kamate koje se nude nepovoljne za državu, kazao je Pobjedi ekonomski analitičar Oleg Filipović.

On smatra da je postojalo dovoljno pozicija na rashodnoj strani ovogodišnjeg budžeta u okviru kojih se mogao uštedjeti značajan dio od predviđenih 350 miliona eura, prevashodno na poziciji javnih nabavki.

Siguran sam da bi se uvođenjem drugih metodologija, poput privatno-javnog partnerstva, moglo uštedjeti 30 do 40 odsto nedostajućih sredstava – rekao je Filipović, dodajući da je kroz poslovanje IT sektora prošle godine iz Crne Gore izašlo 130 miliona eura, te da je na principu javno-privatnog partnerstva znatan dio tog novca mogao ostati u našoj zemlji.

Ušteda u budžetu se, prema njegovim riječima, mogla napraviti i limitiranjem rasta plata u javnom sektoru.

Posebno mislim na honorarne ugovore ili ugovore o djelu, gdje vi pored ,,pameti“ koju imate u određenim resorima dodatno angažujete i plaćate druge ljude. Znači da nešto nije u redu ili nijeste zadovoljni postojećim kadrovima, pa ste prinuđeni tražiti rješenja u angažovanju kadrova sa strane – naveo je Filipović, ukazujući da je Vlada došla u situaciju da se zadužuje zbog povećanih socijalnih davanja i troškova u javnoj upravi.

Pregovori i visoke kamate
Ministarstvo finansija još vodi pregovore o ovogodišnjem zaduženju sa više domaćih banaka, a odnedavno i direktno pregovaraju sa mađarskom OTP bankom, vlasnicom Crnogorske komercijalne banke, najveće kreditne institucije u Crnoj Gori. Na to su se odlučili nakon što je postalo jasno da se, zbog već prevelike izloženosti države, kod 11 domaćih banaka ne mogu zadužiti više od 150 miliona eura, što je nedovoljno za finansiranje budžetskih obaveza do kraja godine i stvaranje ozbiljnog iznosa depozita za narednu. Još nije poznato koliko će državu koštati da se zaduži kod Mađara.

Razgovori sa OTP bankom teku planiranom dinamikom, i možemo reći da je prepoznat obostrani interes za ugovaranje aranžmana. Više o samom obimu i uslovima zaduženja, saopštićemo nakon finalizacije pregovora da u ovoj fazi ne bi ugrozili pregovaračku poziciju – saopšteno je Pobjedi u Ministarstvu finansija, u kojem ističu da aktivno pregovaraju sa svim finansijskim subjektima u Crnoj Gori, te da od banaka dobijaju pozitivan signal za spremnost na saradnju sa državom radi prevazilaženja krize.

U skladu sa našim potrebama i uslovima na tržištu, sklapaćemo aranžmane koji će biti u najboljem interesu države. Što veći obim sredstava obezbijedimo ove godine, toliko ćemo stabilnije ući u narednu – naglasili su iz resora Aleksandra Damjanovića.

Za sada su ozvaničeni aranžmani sa dvije domicilne banke – Univerzal kapital, od koje će Vlada pozajmiti deset miliona eura na pet godina, sa godišnjom fiksnom kamatom od 5,5 odsto, i Erste, sa kojom su sklopili ugovor u iznosu od šest miliona, na petogodišnji rok otplate i fiksnu kamatu od 3,99 odsto plus šestomjesečni euribor. Vlada je planirala i da emisijom šestomjesečnih državnih zapisa od banaka prikupi 70 miliona.

Komentarišući uslove zaduživanja kod Univerzal kapital banke, Filipović je ocijenio da je to odličan posao za tu kreditnu instituciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *