Generalna menadžerka hotela Zeta: Nije teško reći – Da, moj uspjeh je i tvoj, jer formirati tim koji teži istom cilju garancija je uspjeha

Dodajte komentar

Stara slava hotela Zeta mora se pretvoriti u novu, što je proces čije je trajanje nemoguće predvidjeti, ali najkrupniji koraci u tom pravcu su već ostvareni, a za to je, zaista, bila potrebna hrabrost i vizija pojedinca, ali i svijest o potrebi novih orijentira, poručuje u intervjuu za portal Dnevno generalna menadžerka Danijela Vuksanović.

Vuksanović je od ove sedmice na vrlo odgovornoj funkciji u hotelu, sa jasnom vizijom poslovanja- od svojih saradnika očekuje otvorenost i želju za usavršavanjem, što će, sigurna je, tim dovesti do bilo kog cilja.

Uz otvoren pristup, oslobođen sujete i predrasuda, svaka uspješna komunikacija, kaže, otvara nove mogućnosti i proširuje vidike.

“Danilovgrađani imaju urođeni smisao za ugostiteljstvo i njeguju domaćinski odnos, a naši ključni kriterijumi su pozitivan odnos prema radu i otvorenost prema učenju”, poručuje sagovornica Dnevno.me.

U intervjuu za naš portal najavljuje nova ulaganja kojim će obogatiti ponudu hotela, kao i usavršiti organizaciju. Veliku šansu vidi i u razvoju kongresnog turizma.

***

Dnevno.me: U jednom od intervjua bivša predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević, u čijem mandatu je otvoren adaptirani hotel Zeta by Sambic kazala nam je da su hrabrost i čisti profesionalizam investitora stvorili novi hotel u srcu Bjelopavlićke ravnice. Danas, skoro nakon godinu od otvaranja, šta vidite kao ključno za funkcionisanje, napredak u poslovanju hotela?

Vuksanović: Napredak u poslovanju hotela, zaista, prestavlja svako novo iskustvo koje su građani i zaposleni hotela stekli njegovim poslovanjem, jer je svaka nova situacija koja se desila, promijenila ustaljeni način razmišljanja i učinila Danilovgrad privlačnijim raznim oblicima turizma.

Ono što je prvenstveno dodatno pospješilo poslovanje hotela jesu novi infrastrukturni projekti; svjedočimo koliko je samo renoviranje bulevara Danilovgrad – Podgorica poboljšalo njegov položaj na turističkoj mapi, zatim naravno i nove investicije, ali i uporedni trud Danilovgrađana da se otvore prema edukaciji, profesionalnom usavršavanju i talasima promjena koje novi trendovi neminovno donose.

Foto: Instagram Zeta by Sambic

Dnevno.me: Dobro je poznato da je hotel Zeta prije dvije decenije bio kula, središte zbivanja, orijentir za Danilovgrađane, ali i da je dugo vremena nažalost, bio zapušten i pust, crna rupa u centru grada. Koliko je bilo teško oživjeti staru slavu simbola grada Danilovgrada, i da li je, nakon toga, prateći trendove u hotelijerstvu, potrebno stvarati novu”slavu”(imidž)? Šta je bio(i ostao) najveći izazov?

Vuksanović: Najveći izazov po meni predstavlja upravo otklon od zastarjelog načina razmišljanja i djelovanja. Stara slava mora da se pretvori u novu slavu, što je proces čije je trajanje nemoguće predvidjeti, ali najkrupniji koraci u tom pravcu su već ostvareni, a za to je, zaista, bila potrebna hrabrost i vizija pojedinca, ali i svijest o potrebi novih orijentira.

Foto: Instagram Zeta by Sambic

Dnevno.me: Adaptacija hotela, podsjećanja radi, povjerena je društveno odgovornoj kompaniji Savana Sambic A.D, koja je u većinskom vlasništvu grupacije Savana, čiji je vlasnik uspješni biznismen Veselin Mijač, a u koju je, na početku, uloženo 3.000 000 eura. Iako u korona godini, investitor je obećao i ispunio – u prvoj fazi zaposleno je više od 20 radnika iz Danilovgrada. Da li ima najava da će taj broj biti povećan?

Vuksanović: Danilovgrad se približio Podgorici kao najvažnijem poslovnom centru Crne Gore, što će samo po sebi imati za posljedicu povećanje poslovne aktivnosti u njemu, a to naravno vodi i povećanju broja zaposlenih. Napori svih uključenih u projekat adaptacije hotela išli su u pravcu što veće podrške zajednici, sa čime je direktno povezano otvaranje novih radnih mjesta, a to se i nastavlja i kroz samo poslovanje hotela.

Dnevno.me: Kada smo kod zaposlenih, nerijetko se čuje, u prvom redu, od turističkih poslenika da u Crnoj Gori nije lako pronaći dobre ugostiteljske radnike. Da li hotel Zeta ima takvih problema i koji su to ključni kriterijumi kojima se voditi pri izboru zaposlenih i građenju tima?

Vuksanović: Trenutno nemamo takvih problema, nadamo se da ih neće ni biti. Danilovgrađani imaju urođeni smisao za ugostiteljstvo i njeguju domaćinski odnos, a naši ključni kriterijumi su pozitivan odnos prema radu i otvorenost prema učenju.

 

Foto: Instagram Zeta by Sambic

Dnevno.me: S obzirom na to da imate  dugogodišnje iskustvo u hotelijerstvu, šta je prema Vašem mišljenju presudno da bi se gosti stalno vraćali u neki hotel?

Vuksanović: To su pozitivno iskustvo i osjećaj brige i uvažavanja. Naročito u današnjem vremenu užurbanog života, osjećaj topline i sigurnosti je nešto što goste sa lakoćom opredjeljuje da se vraćaju u neki hotel.

Dnevno.me: Osim Danilovgrađana, ko su najčešći gosti hotela Zeta? Da li ste uspjeli da utičete na naviku i promijenite dužinu boravka gostiju koji posjeću Danilovgrad, pa da umjesto izletničkog turizma, ipak, govorimo o višednevnom boravku?

Vuksanović: Struktura gostiju je zaista još raznovrsna da bismo mogli govoriti o najčešćim gostima. Tržišta koja su zastupljena pored Crne Gore su i Izrael, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina. Period od jedne godine za jedan hotel nije veliki, naročito ako ga posmatramo i kroz razvoj opštine i zajednice. Uvjerena sam da će sinergijom svih aktera doći upravo do toga.

 

 

Foto: Instagram Zeta by Sambic

Dnevno.me:Da li gosti hotela Zeta by Sambic mogu očekivati neke novitete u narednom periodu? Ukoliko da, šta je će biti u fokusu nove ponuda?

Vuksanović: U planu su ulaganja u obogaćivanje sadržaja hotela, ali i intenzivan rad na usavršavanju organizacije. Promocija je, takođe, nešto na čemu će se intenzivnije raditi u skladu sa modernim trendovima, a naročito kroz nova dešavanju gdje ćemo se truditi da budemo što atraktivniji.

Dnevno.me: Jedan od najvažnijih zadataka upravljačke strukture bilo koje kompanije je razvoj ljudskih resursa, komunikacija, ali i svakako lični razvoj. Na šta se Vi  fokusirate? I koliko je, teško (iz)graditi tim, u kojem rečenica: Da, moj uspjeh je i tvoj, nije samo fraza?

Vuksanović: U tome, zaista, ne vidim teškoću, jer mislim da je formiranje tima ljudi koji imaju isti cilj, zapravo, zadovoljstvo. Uz otvoren pristup, oslobođen sujete i predrasuda, svaka uspješna komunikacija otvara nove mogućnosti i proširuje vidike.

Dnevno.me: Kakva je Vaša vizija razvoja hotela Zeta by Sambic? Koje ste, zapravo, ciljeve postavili sebi kao generalnoj menadžerki, a koje za svoje saradnike?

Vuksanović: Sebi sam postavila zadatak da u poslovanju hotela podignemo standarde u čemu iskustvo kojem imam iz Hilton Podgorica Crna Gora smatram neprocjenjivim. Od svojih saradnika očekujem otvorenost i želju za usavršavanjem, što će nas, sigurna sam, sve zajedno dovesti do bilo kog cilja.

Foto: Instagram Zeta by Sambic

Dnevno.me: Koliko je teško danas graditi autentičnu ponudu hotela, kredibilitet kod gostiju, te ko je sve uključen u proces brendiranja?

Vuksanović: To je segment u kome je potrebna velika posvećenost budući da su zahtjevi tržišta, u skladu sa snažnom konkurencijom postali izuzetno visoki, što je dodatno otežano i brzim promjenama u trendovima. Proces brendiranja je nešto gdje je bitno da je uključeno više članova tima, kako bi se postigao što bolji kvalitet.

Foto: Instagram Zeta by Sambic

Dnevno.me: Zahvaljujući hotelu Zeta, u srce Bjelopavlićke ravnice stigao je prvi put i kongresni turizam. Koliko ste zadovoljni u tom segmentu?

Vuksanović: To je odličan pomak i nadamo se da će se u narednom periodu i razraditi. Vidim u kongresnom turizmu jedno veliku šansu za naš hotel.

Dnevno.me: Šta je obilježilo 2022. u poslovanju hotela? Na šta ste baš ponosni?

Vuksanović: 2022. obilježilo je formiranje tima i uspostavljanje organizacije. Ponosna sam na taj tim i na promjene koje on donosi okruženju, ali i na prve goste, seminare, proslave i manifestacije.

Dnevno.me: Šta je za Danijelu Vuksanović najveća motivacija, a šta su najveće vrijednosti?

Vuksanović: Moja najveća motivacija je napredak odnosno ostvarivanje u svojim ličnim aspiracijama, jer smatram da i svojoj porodici, okolini i zajednici najbolje pomažem kao osoba koja je prvenstveno zadovoljna sobom. Najveća vrijednost za mene je porodica.

Dnevno.me: Za kraj da se osvrnemo na hotelsku industriju u Crnoj Gori – šta nam, prema Vašem mišljenju nedostaje, gdje griješimo, a gdje treba, ipak, da budemo zadovoljni?

Vuksanović: Mislim da treba da prvenstveno budemo zadovoljni prilivom novog znanja u prethodnoj deceniji hotelijerstva, ali to znanje moramo kanalisati u sve krajeve Crne Gore da bi se što šire osjetio profesionalni pristup i da bi se Crna Gora izgradila kao prava turistička destinacija u svim svojim djelovima.

Izvor: Dnevno.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *