Bivša direktorica Theranosa Elizabeth Holmes osuđena na više od 11 godina zatvora

Dodajte komentar

Upskos svim naporima, Elizabeth Holmes će provesti narednu deceniju iza rešetaka. U petak je sudija osudio osnivačicu Theranosa na 11 godina i 3 mjeseca zatvora, plus tri godine uslovno. Sudija Edward J. Davila iz sjevernog okruga Kalifornije rekao je da vjeruje da je “njena oholost i opijenost slavom” dovela do toga da prevari investitore za više od 100 miliona dolara.

Osnivačica propalog start-up-a za testiranje krvi Theranos obećavala je revoluciju u zdravstvu, ali je žiri utvrdio da je lagala investitore o sposobnostima kompanije u potrazi za novcem i slavom. Njen slučaj je sinonim za mračnu stranu kulture u Silicijumskoj dolini pod nayivom “fake it till you make it”(lažirajte dok ne uspijete).

Otkako je u januaru proglašena krivom da je lagala investitore kako bi prikupila novac za njen startap za testiranje krvi Theranos, Holmes (38) je provela veći dio vremena tražeći novo suđenje, a zatim podnosila žalbe kako ne bi morala iči zatvor. Usred neuspjelih zahtjeva za nova suđenja, njena presuda je dva puta odlagana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *