Budžet nije održiv, godinama bez jasnih kapitalnih projekata

Dodajte komentar

Ocjene su koje su se mogle čuti u večerašnjoj emisiji “Okvir”, na Televiziji Crne Gore (TVCG), su da budžet nije održiv, da se već godinama olako ulazi u projekcije bez jasno navedenih kapitalnih projekata koji se ne realizuju u cjelosti, ali i da je budžet sanacioni i uključuje faktor inflacije da bi se građani zaštitili.

Milojko Spajić, lider Pokreta “Evropa sad”, saopštio je da je deficit tekućeg budžeta najbolje mjerilo da li je budžet održiv ili nije, odnosno da li je populistički…

“Mislim da je ovaj budžet šampion. Prvi put nemate nijednu reformu uz ovaj budžet, u nekim DPS vladama je bilo da imate makar dvije-tri kozmetičke reforme, koje se uz budžet daju, ovaj put imate nula zakona, znači da niko nije radio ni na čemu”, kazao je Spajić.

Spajić je dodao da zaduženja koja idu na kapitalni budžet nijesu problem, već zaduženja u tekuću potrošnju. Podsjetio je i da su prethodne vlade išle sa velikim deficitima tekućeg budžeta.

“Sada nemate nijednu reformu, kao i nula zakona koje idu uz budžet”, naveo je on i istakao da jednim potpisom ministra finansija može da se raskine ugovor o hedžingu sa četiri banke.

Predsjednik SDP-a, Raško Konjević, podsjetio je da je planirano zaduženje ove godine 350 miliona, naredne do 600 miliona, a 2024. gotovo milijardu.

“Ako sve to saberemo, za dvije-dvije i po budžetske godine, Ministarstvo finansija planira da se zaduži milijardu i 800 miliona”, kazao je on.

Konjević je dodao da je utisak da s aprila na maj imamo parlamentarne izbore uzevši u obzir način na koji se donose odluke i budžet.

“Ako ste napravili dobru analizu kada ste poslali budžet, onda uz to ide i set zakona. Bilo bi korisno da imamo informaciju o stepenu realizacije za 2022. bojim se da je on enormno nizak. Gro projekata nije relizovan”, kazao je predsjednik SDP-a i dodao da nije problem zadužiti se za kapitalni budžet, već da je problem stepen relizacije.

Konjević je kazao i da smo ušli u turbulentna dešavanja koja ne zavise mnogo od nas.

“Imamo potpuno promijenjene ekonomske okolnosti, i u državama Evropske unije je u prosjeku dvocifrena inflacija. Mislim da pristup Ministarstva finansija treba da bude oprezniji i konzervativniji”, ocijenio je Konjević u “Okviru”.

U ovakvim okolnostima, dodao je, planiranje prihoda je lutrija.

“Budžet za 2022. je planiran s jednom logikom, sigurno da on nije planiran imajući u vidu dešavanja u februaru ove godine. Ako se desi veliki disbalas, ostajemo na visokim zaduženjima, ili neke druge angažmane. Niko ne spominje reformu javne administracije, budžet je politika vlade koji treba da iskaže sve njene planove…”, kazao je Konjević.

Miloš Vuković iz “Fidelity Consultinga” saopštio je da ovaj budžet po prvi put identifikuje inflaciju kao problem koji udara snažno na životni standard, uz nedostatak da tretira samo one koji primaju zarade iz državnog budžeta.

Vuković je kazao i da mi sada plaćamo fakturu neadekvatnog ekonomskog modela i da se i dalje tretira ekonomski gubitak zbog pandemije koronavirusa.

“Na sve to imate krizu zbog rata u Ukrajini i kao krajni rezultat povećanje kamatnih stopa i inflaciju. Da nije bilo programa ‘Evropa sad’ imali bismo socijalne nemire u Crnoj Gori, ovaj budžet dodatno amortizuje situaciju”, naveo je on.

Ocijenio je da budžet nije dovoljno dobar za sektor poljoprivrede – da je predviđeno 60 miliona, a traženo 80. Naveo je je da ima pomaka u dijelu inovacija, te istakao da nema nema povećanja PDV-a, taksi na brojila, SIM kartice…

Vuković je savjetovao agresivni udar na online trgovinu i naveo da prodavci na internetu moraju da plaćaji 20% PDV-a.

“Da smo u regularnim uslovima, rekao bih da je bitno da se zadužujemo za kapitalni budžet. Međutim, u Crnoj Gori se samo priča o kvalitetu, a ne o kvalitetu. Imate primjer auto-puta, koji je najbolji primjer kako se pogrešno finansira iz kapitalnog budžeta…”, naveo je Vuković u “Okviru”.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *