Svaku desetu kompaniju u Njemačkoj čeka bankrot

Dodajte komentar

​Prema podacima konsultantske firme “Krif”, a na osnovu procjene podataka skoro tri miliona preduzeća, više od 300.000 kompanija u Njemačkoj trenutno ima finansijskih problema. Odnosno svako deseto njemačko preduzeće nalazi se pred bankrotom, piše “Fokus”.

U oktobru, 722 preduzeća pala su pod stečaj, dok je u septembru u Njemačkoj istu sudbinu imalo njih 760.

Takođe, u novembru je broj kandidata za stečaj povećan za 15,6 odsto u odnosu na mart 2022. godine.

“Visoki troškovi energije, postojeći problemi u lancu snabdijevanja i inflacija predstavljaju izazove za mnoge kompanije”, rekao je generalni direktor kompanije “Krif Njemačka” Frank Šlajn i dodao da finansijski položaj preduzeća utiče i na potrošače, koji zbog naglog porasta troškova života imaju sve manje novca na raspolaganju.

“Krif” očekuje bankrot 14.500 preduzeća do kraja godine, ali ističe da će se trend nastaviti i 2023, kada bi broj takvih slučajeva mogao da dostigne čak 17.000.

Inače, prošle godine u Njemačkoj je bilo najmanje bankrota od 1999. godine kada je uveden aktuelni zakon o nesolventnosti. Malobrojnost je imala i veze s tim što je tokom korona krize država privremeno suspendovala obavezu podnošenja zahtjeva za stečaj u slučaju prezaduženosti ili nelikvidnosti.

Budući da se moć njemačke industrije bazirala prije svega na jeftinom ruskom gasu, efekti sankcija koje je ova evropska zemlja uvela Moskvi dovele su je u veliku krizu – suočena je sa inflacijom i skokom cijena energenata, što se odrazilo na sve životne sfere.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *