Si: Kina se obavezala da će izgraditi azijsko-pacifičku zajednicu sa zajedničkom budućnošću

Dodajte komentar
A Thai officer walks near signs of Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) in Bangkok, Thailand, Monday, Nov. 14, 2022. The APEC will be held on Nov. 14-19 in Bangkok. (AP Photo/Sakchai Lalit)

Kineski predsjednik Si Đinping podvukao je u četvrtak da je Kina posvećena promovisanju izgradnje azijsko-pacifičke zajednice sa zajedničkom budućnošću, kao i da će učiniti više na unapređivanju stabilnosti i prosperiteta Azije i Pacifika.

Si je to izjavio u pisanom govoru pod nazivom „Ostati posvećen i zajednički promovisati razvoj kako bi se azijsko-pacifička saradnja popela na nove visine“, na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Si je kazao da je svijet ponovo stigao do raskrsnice. Gde je krenuo? Šta azijsko-pacifički region treba da uradi? Ova pitanja zahtijevaju hitne odgovore.

Kineski predsjednik je rekao da su tokom proteklih decenija članice ovog regiona daleko odmakle u ostvarivanju ekonomskog razvoja. „Azijsko-pacifička ekonomska saradnja ubrizgala je snažan podsticaj razvoju regiona i znatno unaprijedila dobrobit njegovih naroda. Članovi ovog regiona trebalo bi da se ugledaju na vrijedne prakse iz prošlosti i ostanu čvrsti u ostvarivanju svojih razvojnih ciljeva“, kazao je.

Si je naglasio da je, suočavajući se sa ovim novim dešavanjima, važno iskustvo iz prošlosti i pouke, odgovoriti na izazove vremena i nepokolebljivo unaprijediti regionalnu ekonomsku integraciju Azije i Pacifika, kako bi se zajednički razvio novi prostor u razvoju i izgradila azijsko-pacifička zajednica sa zajedničkom budućnošću.

Si je i taksativno nabrojao šta je potrebno uraditi.

Prvo, jačanje temelja za miran razvoj. Od imperativa je da se pridržavamo svrha i principa Povelje UN, težimo viziji zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbjednosti, zajedno odbacimo hladnoratovsku mentalitet i konfrontaciju blokova i gradimo azijsko-pacifičku bezbjednosnu arhitekturu.

Drugo, zauzimanje razvojnog pristupa ljudima. Trebalo bi uraditi više da se osigura dobrobit ljudi kroz ekonomski razvoj i podstakne inkluzivno okruženje za razvoj.

Treće, težiti otvaranju na višem nivou. Važno je unaprijediti izgradnju Oblasti slobodne trgovine Azije i Pacifika, uključiti se u potpunosti u reformu Svjetske trgovinske organizacije, postići bolje usklađivanje između Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva, Sveobuhvatnog i progresivnog sporazuma o transpacifičkom partnerstvu i Sporazuma o partnerstvu digitalne ekonomije, i izgraditi otvorenu azijsko-pacifičku ekonomiju.

Četvrto, težiti ka višoj standardnoj povezanosti. Ekonomije u ovom regionu trebalo bi, vođene APEK-ovim planom povezivanja, da pojačaju tvrdu i meku povezanost i razmjenu osoblja na dobro uređen način.

Peto, izgradnja stabilnih i neometanih industrijskih i lanaca snabdijevanja. Važno je slediti zakone koji regulišu ekonomske aktivnosti i tržišne principe i izgraditi pogodne, efikasne i bezbedne industrijske i lance snabdijevanja u Aziji i Pacifiku.

Šesto, promovisanje ekonomske nadogradnje. Trebalo bi uložiti napore da se ubrzaju naučne, tehnološke i institucionalne inovacije, podstakne nova ekonomija, novi tipovi poslovanja i novi poslovni modeli i postigne digitalna transformacija azijsko-pacifičke ekonomije.

Si je naglasio da je Kina, kao dio Azije i Pacifika, imala mnogo koristi od regiona i da je zauzvrat podijelila svoj razvojni dobitak sa drugima u regionu.

Media Biro

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *