Rekordna cijena kvadrata novogradnje u Podgorici od 1.462 eura

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novoizgrađenim zgradama u Crnoj Gori iznosila je 1.319 eura za period od jula do septembra ove godine, preliminarni su podaci Monstata.

U istom periodu, za kvadrat stambenog prostora koji je tek izgrađen u Podgorici je trebalo izdvojiti čak 1.462 eura. U primorskom regionu koštao je 1.079 eura, u centralnom regionu 612 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji bila 1.279 eura.

“Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u trećem kvartalu 2022. godini iznosila je 1.446 eura, dok je 600 eura iznosila u kategoriji solidarna stambena izgradnja”, precizirali su iz Monstata.

Za istraživanje o cijenama stanova u novogradnji državna centrala za statistiku koristi prosječne cijene kvadratnog metra stambene novogradnje koja je prvi put prodata na tržištu, i to prema vrijednosti koja je navedena u kupoprodajnim ugovorima. Takođe, cijena značajno zavisi od učešća solidarne stambene izgradnje, jer se prosjek smanjuje ukoliko je njihovo učešće veće.

Check Also

Vlada odobrila 600.000 eura avansa za Institut Igalo

Vlada Crne Gore usvojila je danas odluku da Fond za zdravstveno osiguranje Institutu u Igalu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.