Rat je rat, ali nafta je nafta: Poljaci od Rusa naručili tri miliona tona

Dodajte komentar

Poljska rafinerija nafte PKN Orlen zatražila je od ruskog Transnjefta isporuku 3 miliona tona nafte, piše Komersant.

Nafta treba da bude isporučena sistemom naftovoda Družba u 2023. godini, prema važećim dugoročnim ugovorima, objavio je ruski list, pozivajući se na svoje izvore.

Transnjeft je Komersantu potvrdio da je primio zahtjeve poljskih klijenata za sljedeću godinu, ali nije precizirao ko ih je podnio ni o kojoj se količini nafte radi.

EU će 5. decembra uvesti embargo na rusku naftu, ali zabrana se službeno odnosi samo na isporuke morem. Poljska i Njemačka dobijaju rusku naftu cjevovodom Družba, ali su najavile da će do kraja godine obustaviti uvoz, podsjeća Indeks.

“PKN Orlen je kontinuirano diverzifikovao snabdijevanje naftom. Trenutno 70 posto nafte u sve rafinerije u Poljskoj, Češkoj Republici i Litvaniji stiže iz smjerova koji su alternativa Rusiji”, odgovorila je Rojtersu kancelarija za saradnju s medijima PKN Orlena na zahtjev za komentarom.

“… kompanija trenutno iz tog smjera (Rusije) ima još samo dugoročne ugovore za isporuke u Poljsku”, ističu u taj kancelariji, dodajući da su u potpunosti obustavili uvoz ruske nafte morskim putem, prenosi portal.

PKN Orlen je sklopio ugovore o snabdijevanju naftom s Rosnjeftom i Tatnjeftom. Ugovor s Rosnjeftom trebalo bi da istekne krajem godine, a s Tatnjeftom do decembra 2023, tvrde trgovci.

Prema ugovoru, Tatnjeft isporučuje Poljskoj oko 200.000 tona sirove nafte mesečno. Oba ugovora potpisana su prije februara 2022.

“Ako ne budu uvedena direktna ograničenja, kupovina nafte Ural po starim uslovima ugovora u idućoj godini vrlo je profitabilna za PKN Orlen: cijene se temelje na kontinuirano istorijski niskim troškovima nafte Ural koja se transportuje morem”, tumači trgovac na ruskom tržištu nafte.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *