Ogromni plutajući grad mogao bi postati najveća jahta na svijetu

Dodajte komentar

U vrijeme ekonomske krize, što bi moglo biti više izazvati divljenje osim superjahte? Pa, naravno terajahta – naziv za plovila veća od super, mega i gigajahti.

Najnoviji luksuzni brod koji nosi ime Pangeos i nazvan je po Pangei, superkontinentu koji je postojao prije 200 miliona do 335 miliona godina. A ako vam se to čine kao veliki brojevi, sačekajte dok ne čujete koliko će dolara biti potrebno za njegovu izgradnju: 8 milijardi dolara, prema dizajnerima Lazzariniju.

Nije ni čudo što je tako skupo kada će ovo, ako se nađe investitor, postati najveća plutajuća struktura ikada izgrađena. Prilično liči na jazbinu Bondovog zlikovca, prostiraće se 550 metara (1.800 stopa) u dužinu i 610 metara (2.000 stopa) u širinu.

Završen “plutajući grad”, prema Lazzarinijevim riječima, jahta će imati prostor za hotele, tržne centre, parkove, pa čak i luke za manje brodove i avione kako bi goste tamo doveli “u stilu”. A stila će biti, s obzirom da je u obliku kornjače.

Trebalo bi i posebno mjesto za njegovu izgradnju a ono koje trenutno ne postoji. Dizajneri su predložili Saudijsku Arabiju kao lokaciju. Trebalo bi iskopati oko jedan kvadratni kilometar mora i izgraditi kružnu branu prije nego što bi mogla početi izgradnja. Dizajneri su odredili prostor u luci kralja Abdulaha, 81 milju sjeverno od Džede kao idealnu lokaciju.

Podijeljen na blokove poput pravog grada, Pangeos ima luku i glavni trg, od kojih se spirale druge zgrade. Područje “gornje školjke”, okruženo baštenskim prostorom, služilo bi kao mjesto za slijetanje aviona.

Ispod stambenog prostora bilo bi 30.000 “ćelija” koje bi održavale strukturu na površini. Podrum bi bio čelični. Imao bi ogromnih 30 metara ili 98 stopa gaza i mogao bi krstariti brzinom od pet čvorova – iako bi “krila” crpila energiju iz otpora i talasa koji se razbijaju o brod. Krov bi imao solarne panele za napajanje jahte.

Umjesto da radi iz određene luke ili da ima zacrtani enterijer, tera-kornjača bi jednostavno krstarila, čineći putovanje ciljem bez odredišta. Opet savršeno za Bondovog negativca.

Lazzarini se nada da bi izgradnja mogla početi 2033. godine, s vremenom izgradnje od osam godina. Želite li ga vidjeti na vodi? Postoji inicijativa za crowdfunding koja vam omogućava da kupite bilo šta, od virtuelne ulaznice (16 USD) do VIP apartmana (169 USD) putem NFT-a.

Izvor: CNN

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *