Hotel The Chedi Luštica Bay založen za kredit

Dodajte komentar

Kompanija Luštica Development iz Tivta koja gradi i razvija turističko naselje Luštica Bay na obali zaliva Trašte u Krtolima, obratila se Ministarstvu finansija sa zahtjevom da Vlada Crne Gore toj kompaniji da saglasnost na zaključivanje kreditnog aranžmana a za koji je kao sredstvo obezbjeđenja da će Luštica Development banci vratiti taj novac, predviđen objekat prvog hotela u tom rizortu – luksuznog „The Chedi Luštica Bay“.

Vlada je ovaj zahtev razmatrala na sjednici prošle nedjelje i dala saglasnot na traženje Luštice Development. Sa njim se prethodno, složila i institucija Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore jer je konstatovano da je zahtjev podnešen u skladu sa onim što Luštici Develompent omogućava Ugovor o zakupu i izgradnji koji je ta firma sa državom Crnom Gorom sklopila 2009. godine.

U zahtjevu tivatske kompanije iza koje stoji švajcarsko-egipatski konmzorcijum Orascom, a koji je Vladi upućen sredinom septembra, stoji da je Luštica Development do sada u izgradnju kompleksa Luštica Bay uložila 350 miliona eura i da se nakon ljetnje turističke sezone, nastavljaju intenzivni građevinski radovi na objektima u naseljima Marina i Centrale, kao i na završetku prve faze golf igrališta. Navodi se da kompanija Luštica Development, da bi finansirala ove radove, neophodna sredstva obezbjeđuje kroz različite izvore finansiranja, uključujući  sopstveni kapital, akcionarske zajmove podrške od kompanije Orascom Development Holding kao svog većinskog akvionara, kao i kredite koje uzima kod poslovnih banaka.

Stoga je Luštica Development 13,septembra zaključila novi kreditni ugovor sa Alta bankon iz Beograda kojim se tivatskoj kompaniji odobrava srednjeročni kredit za finansiranje obrtnih sredstava namijenjenih projektu Luštica Bay, u iznosu od 8,3 miliona eura, sa rokom dospijeća od tri godine i grejs periodom od 12 mjeseci. Da bi kredit bio operativan, banka treba da uspostavi založno pravo kao sredstvo obezbjeđenja njegovog vraćanja, nad dijelom imovine Luštice Development, a na što, po ugovoru te kompanije sa državom iz 2009., formalnu saglasnost treba da da Vlada Crne Gore. Stroga se Luštica Development obratila Vladi sa zahtjevom da ova da „zeleno svjetlo“ da se upiše izvršna vansudska hipoteka u korist Alta banke nad objektima prvog hotela koji je sagrađen u kompleksu Luštica Bay – ultraluksuznog „The Chedi Luštica Bay“, ranga pet zvjezdica. Po ovom aranžmanu, beogradska banka će staviti hipoteku na oba krila ovog hotela, a koje čini 46 poslovnih prostora turizma (apartmana) 12 tehničkih prostorija, 8 jedinica nestambenog prostotra i 31 garažno mjesto, ukupne površine 6.370 kvadratnih metara. Vlada je istovremeno, kreditoru kompanije izdala i uvjerenje da je država „u dobrim odnosima u pogledu prava i obaveza ugovornih strana“ iz Ugovora o zakupu i izgradnji iz 2009., kao i da Vlada i Luštica Development nemaju nikakvih sporova u vezi realizacije tog ugovora.

Davanje saglasnosti države da Luštica Development hipotekom optereti dio svoje imovine – hotel “The Chedi Lušptzica Bay“, kako se navodi u materijalu koji je usvojila Vlada, ne oslobađa tu komnpaniju od ispunjenja bilo koje njene obžaveze iz ugovora kojim  je toj firmi 2009. u dugoročni zakup dato skoro 7 miliona kvadrata državnog zemljišta na Luštici radi izgradnje 1,1 milijardu eura vrijednog novog turističkog grada Luštica Bay.

Izvor i foto: BokaNews

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *