Ozvaničen ugovor za zaduženje kod Erste banke, obaveze prema CEB biće veće 5,1 milion eura

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore juče je objavila detalje zaduživanja kod Erste banke, gdje joj je odobren kredit od šest miliona eura.

Kako se navodi u Informacija o dugoročnom zaduživanju u cilju obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za 2022. godinu i stvaranja fiskalne rezerve, za popunjavanje “rupe” od oko 350 miliona eura u biće, između ostalog, iskorištena ova pozajmica za koju će država plaćati kamatu od 3,99 odsto uz šestomjesečni (6M) EURIBOR. Prema ugovoru, kredit će biti otplaćen za pet godina, od kojih prvih 12 mjeseci predstavlja grejs period.

Iz Vlade podsjećaju da su poslovne banke pokazale i interesovanja za kupovinu državnih zapisa, a najavljena je njihova emisija u vrijednosti 70 miliona eura.

Crna Gora će imati novu, veću obavezu prema Banci za razvoj Savjeta Evrope (CEB), pošto se privodi kraju petogodišnji Strateški okvir ove monetarne institucije. U dokumentu koji se odnosi na period od 2023. do 2027. godine najavljeno je uvećanje učešća naše zemlje u ukupnom kapitalu, koji će se i dalje proporcionalno zadržati na dosadašnjem nivou i biće uvećan za 5,109 miliona eura, od čega će država biti u obavezi da uplat 1,443 miliona eura ili 28,44 ukupne sume. Inače, Crne Gore u kapitalu CEB-a trenutno učestvuje sa 0,120 odsto ukupnog kapitala ove banke od 5,48 milijardi eura, što iznosi 6,57 miliona eura.

Nakon što se na lokalnim izborima promijenila vlast na čelu Kolašina, Vlada je odlučila da “oslobodi” nekretnine ove opštine koje su od 2015. godine zalog za kontinuiraonu otplatu poreskog duga od 2.784.522 eura. Riječ je o reprogramu iznosa na 20 godina, koji ova opština uredno izmiruje, ali ranije vlade su zadržale raspolaganja vrijednim parcelama od 5.046 i 24.736 kvadratnih metara u atraktivnoj sportskoj zoni.

Kondo hotel Kolašin Resort&Spa vraćen je na listu na Listu razvojnih projekata u oblasti  turizma, pošto je, između ostalog, dostavio bankarsku garanciju od milion eura. On se prvi put našao na listi 2019. godine, ali je ostao bez tog statusa prije godinu, nakon što su izmijenjeni kriterijumi za lica koje žele da steknu crnogorsko državljanstvo prijemom na osnovu “ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore”. Prema novoj prijavi investitora, na lokaciji u blizini ski-staze Ski centra Kolašin 1450 planirana izgradnju hotela predračunske vrijednosti 13 miliona eura, sa četiri zvjezdice, 93 smještajne jedinice odnosno 380 ležaja, sa 45 novih radnih mjesta.

Državna revizorska institucija biće preseljena u prostor od 1.579 kvadratnih metara na Bulevar Svetog Petra Cetinjskog broj 145, u vlasništvu Cijevna Hotel Group, za čiji će zakup mjesečno plaćati osam eura po kvadratnom metru. Za tu namjenu će se mjesečno izdvajati 15.284 eura, što na godišnjem nivou iznosi 183.416 eura. Istovremeno, Vlada je odlučila da učestvuje u narednoj aukciji nepokretnosti Atlas banke koja je u stečaju kako bi za potrebe iste institucije kupila nepokretnost čija je početna cijena 6.387.566 eura.

Bankar.me

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *