Izabrani su finalisti projekta NLB Grupe #OkvirPomoći

Dodajte komentar

Ako je suditi po entuzijazmu, idejama i inovacijama kompanija koje su ove godine učestvovale u projektu #OkvirPomoći NLB Grupe, nema bojazni za našu održivu budućnost. U projektu je učestvovalo čak 300 kompanija sa šest tržišta, sa kojima vodeća bankarska grupa u Jugoistočnoj Evropi traži održiva rešenja za izazove budućnosti. Žiri je izabrao 10 finalista sa svakog tržišta, koji se, između ostalog, nadmeću za sponzorske, finansijske resurse sa kojima će moći da sprovedu svoje ideje.

U svojoj trećoj tranši projekta #OkvirPomoći, NLB Grupa je ponudila priliku entuzijastima koji svojim aktivnostima i rješenjima doprinose ostvarenju najmanje jednog od sedamnaest ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija i prate smjernice Okvira za održivi razvoj NLB Grupe. U prijavama, kompanije su imale zadatak da predstave svoje poslovanje, projekte ili predloge za transformaciju ka održivom poslovanju, kao i da definišu kojom komponentom održivosti se prijavljeni projekti bave, da li pitanjima zaštite životne sredine, društvene odgovornosti ili korporativnog upravljanja (ESG).

Među 300 kompanija koje su podnijele prijavu, na svih šest tržišta na kojima NLB Grupa posluje, ili u Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu, najveći broj kompanija (čak 150) predstavio je projekte sa ekološkom komponentom, nešto manje kompanija (119) projekate sa društvenom komponentom, dok su se preostale kompanije bavile aspektom upravljanja.

Crnogorskim kompanijama i preduzećima ne manjka održivih ideja

U Crnoj Gori, 56 kompanija prijavilo je svoje održive biznis ideje, dok je najveći broj prijava od strane preduzetnika i kompanija, njih 82, pristigao iz Slovenije.

Članovi žirija prvog nivoa koji su činili eksperti iz banaka NLB Grupe i predstavnik kompanije Deloitte Slovenija izabrali su deset finalista od prijavljenih na svakom od tržišta, koji će biti nagrađeni posebnim bankarskim benefitima, kao i medijskim izveštavanjem i predstavljanjem javnosti.

Pored toga, regionalni žiri drugog nivoa izabraće tri glavna regionalna pobednika koji nude najbolja rešenja za održivost, cirkularnost i buduće izazove.

Specijalno za njih, NLB Grupa izdvojila sponzorski budžet od 100.000 EUR (za najbolji projekat biće dodijeljeno 50.000 EUR, drugoplasirani  će primiti podršku u iznosu 30.000 EUR, dok će trećeplasirani dobiti 20.000 EUR), kao i  8-časovne besplatne konsultantske usluge kompanije Deloitte na temu uspješne integracije principa održivosti u operativne i strateške procese u kompaniji.

Ko su regionalni pobjednici biće saopšteno uskoro, već sljedeće nedjelje, u četvrtak, 24. novembra

Pravo je vrijeme za održivu transformaciju

Partneri projekta #OkvirPomoći – pored NLB-a i Deloitte-a, te Bloomberg Adria-e, na regionalnom nivou, su i kompanija Visa, te medijski partneri, TVCG, Nova M i portal Bankar, kao i OOH provajder Metropolis Media, na lokalnom nivou, svi okupljeni oko ideje da zajedno možemo učiniti više kako bi budućnost generacija koje dolaze učinili boljom.

„Naša pažnja je usmjerena na budućnost ovog regiona i na mogućnosti koje on nudi i koje mi u NLB Grupi želimo da podržimo kroz naše odluke i usluge – odnosno kroz naša djela. Fokus na princip održivost kroz projekat #OkvirPomoći, je potpuno prirodan za nas“, rekao je CEO NLB Grupe Blaž Brodnjak, na početku ovog programa. „Održivost u najširem smislu te riječi, ne samo u ekološkom aspektu, već i u socijalnom i upravljačkom aspektu, stavljena je u srce našeg poslovanja. Izuzetno smo ponosni na Jugoistočnu Evropu, kao region pun prilika, i znamo da može mnogo toga da ponudi – od kvaliteta života do znanja i inovativnih ideja. Pogledajte samo koliko su bili hrabri i dalekovidi mislioci poput Tesle i Noordunga.

Želimo da vidimo još mnogo takvih ideja u budućnosti, zato i tražimo održiva rješenja za bolje sjutra. Za nas ovaj region nije samo tačka na mapi. Ovo je naš dom.“

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *