ECB: Energetske kompanije fjučersima ugrožavaju stabilnost eurozone

Dodajte komentar

Energetske kompanije trguju finansijskim dervatima što predstavlja rizik za stabilnost finansijskog sistema eurozone, a posljedice bi mogle da imaju i distributeri energije, upozorila je u Evropska centralna banka (ECB).

Energetske kompanije kupuju i prodaju naftu, gas i struju, ali i trguju finansijskim derivatima, poput opcija za kupovinu ili prodaju gasa po fiksnoj cijeni u idućim mjesecima (fjučersi). Upravo je ta njihova trgovina pogoršala energetsku krizu, napominje Reuters.

Regulatori i vlade nastoje da utvrde predstavlja li ta njihova, uglavnom neregulisana, upotreba složenih finansijskih instrumenata rizik za stabilnost finansijskog sistema.

Opasnost ne prijeti u bliskoj budućnosti, ali upotreba predstavlja rizik, zaključio je ECB u izvještaju o finansijskoj stabilnosti.

“Oscilacije na… tržištima energije… uticale su i na tržišta finansijskih derivata koje energetske kompanije koriste kako bi upravljale rizikom”, istakao je ECB.

Derivate koristi mali broj velikih energetskih firmi, utvrdili su.

Kako kretanje cijena ne bi uticalo na transakcije, trgovci moraju na račune u klirinškim kućama da polože određeni iznos, uglavnom u gotovini. Budući da su cijene energije u posljednje vrijeme snažno porasle, snažno su porasli i iznosi, tumači Reuters.

Pad cijena gasa ublažio je pritisak na finansijske derivate povezane s energijom, ali problemi bi mogli da se ponovo jave, a kompanije suoče sa zahtjevima za uplatom velikih depozita kako bi mogle da trguju, upozorio je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos.

Veći depozit možda će morati da da skoro polovina energetskih kompanija koje trguju fjučersima za struju i gas, ako cijene ponovo porastu, procjenjuje ECB.

Velike oscilacije cijena posebno bi teško pogodile distributere energije, upozoravaju.

ECB je razmotrio i domino-efekat, koji bi mogao da pogodi banke u eurozoni.

Fjučerse koriste uglavnom energetske kompanije, ali često bankama prepuštaju organizaciju i finansiranje trgovine, objašnjavaju u ECB-u.

Primjećuju da neke energetske kompanije sada pokušavaju da osiguraju više fleksibilnosti u finansiranju prelaozom na direktnu trgovinu s drugim kompanijama u sektoru.

“Taj prelaz mogao bi da rezultira većim rizicima za… finansijski sistem”, smatra ECB.

Evropska komisija zato je nedavno pustila u opticaj dokument s prijedlogom da se stroga regulativa za bankovni sektor proširi i na energetske kompanije koje trguju finansijskim derivatima, navodi Reuters.

Proizvođači energije tvrde da fjučersima samo pokušavaju da se zaštite od naglih promjena cijena.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *