Dubai će privući 40 miliona novih hotelskih gostiju prema planu Sheikha Mohammeda

Dodajte komentar

Čini se da će turizam u Dubaiju procvjetati usred planova za privlačenje 40 miliona novih hotelskih gostiju već do 2031. godine.

Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, potpredsjednik i premijer UAE i vladar Dubaija, najavio je novu nacionalnu strategiju.

Rekao je: “Mi smo među 10 najboljih turističkih destinacija u svijetu i naš je cilj da ubrzamo našu konkurentnost privlačenjem 100 milijardi dirhama u dodatnim turističkim ulaganjima u ovaj vitalni sektor i primanjem 40 miliona hotelskih gostiju 2031.”

Njegova Svetost Sheikh Mohammed naglasio je važnost turizma za ekonomiju UAE – i nada se da će novi plan povećati doprinos sektora BDP-u na ukupno 450 milijardi dirhama.

Ako se to želi postići, doprinos turizma mora se povećati za 27 milijardi dirhama godišnje.

Prema planu, uvešće se 25 inicijativa i politika za podršku turizmu.

Takođe će se podsticati ulaganja u sektore putovanja, avio linija i ugostiteljstva s nadom da će se privući međunarodne kompanije.

Sheikh Mohammed je nastavio: “Turizam je važan dio diverzifikacije naše nacionalne ekonomije i važan doprinos konsolidaciji naše globalne konkurentnosti.

“Samo u prvom kvartalu ove godine naši aerodromi su pimili 22 miliona putnika.

“Naš cilj je da doprinos sektora turizma bude 450 milijardi dirhama našem BDP-u 2031.”

Ujedinjeni Arapski Emirati su ove godine doživjeli veliki porast broja turista, s prihodom koji je u prvoj polovini 2022. premašio 19 milijardi dirhama.

Ukupan broj hotelskih gostiju dostigao je 12 miliona – povećanje od 42 posto.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *