Za povratak kinesko američkih odnosa na pravi kolosjek, akcija je važnija od obećanja

Dodajte komentar

Kineski predsjednik Si Đinping se 14. novembra na Baliju  sastao sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom. U razgovoru koji je trajao više od tri sata, dvojica lidera su imali iskrenu i dubinsku razmjenu mišljenja o strateškim pitanjima u kinesko-američkim odnosima i regionalnim i međunarodnim pitanjima od velike važnosti.

Generalno gledano, na sastanku su postignuti predviđeni ciljevi jačanja komunikacije, definisanja namjera, podvlačenja crvene crte, sprečavanja sukoba, određivanja jasnog pravca i diskusije o saradnji.

U ovom trenutnku, kinesko-američki odnosi se nalaze na dnu od uspostavljanja diplomatskih veza, a uzrok tog rezultata su pogrešna shvatanja američke strane o Kini. SAD tretiraju Kinu kao najvećeg rivala, protiv nje su pokrenule trgovinski rat, tehnološki rat, vještački „podigle barijere”, pokušavale su razdvajanje od Kine, pravile „male grupe” kako bi blokirale razvoj Kine… Upravo su pogrešna ponašanja SAD-a dovela do iskliznuća odnosa iz pravog kolosjeka. To je i razlog zašto je predsjednik Si na sastanku naglasio da bi Kina i SAD trebalo da sa pristupom odgovornim prema istoriji, svijetu i svojim narodima, razmotre pravi način za koegzistenciju u novom dobu i pronađu pravi put za razvoj bilateralnih odnosa.

U prethodnom periodu, pojedini američki političari su tražili da se u kinesko-američke odnose dodatno ugradi „zaštitna rampa”. U stvari, ta „zaštitna rampa” je postojala već od početka uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje. U susretu na Baliju, predsjednik Si je istakao da poštovanje osnovnih normi u međunarodnim odnosima i pridržavanje tri kinesko-američka saopštenja, predstavljaju ključ za upravljanje razlikama i nesuglasicama i zaštitu od konfrontacija i sukoba, ali i najznačajniju „zaštitnu i bezbjednosnu rampu” u bilateralnim odnosima.

Pritom je pitanje Tajvana svakako centralno pitanje u temeljnim interesima Kine, temelj na kome su zasnovani kinesko-američki odnosi, kao i crvena crta koju SAD ne smeju niti treba da prekorače. Na sastanku na Baliju, predsednik Si je ponovo jasno pokazao taj stav. Sa svoje strane, predsjednik Bajden je ponovio da SAD poštuju uređenje Kine, ne traže promjenu njenog uređenja, novi hladni rat i suprotstavljanje Kini kroz jačanje savezništva, ne podržavaju “nezavisnost Tajvana” i ne namjeravaju da se sukobljavaju sa Kinom. SAD takođe nemaju namjeru da se razdvajaju od Kine, niti sprečavaju ekonomski razvoj Kine. U Kini postoji krilatica: Akcija je važnija od govora. SAD moraju da konkretnim akcijama ispunjavaju svoja sve brojnija obećanja, a ne da jedno govore, a drugo rade.

U svijetu je danas situacija turbulentna. Jačanje saradnje Kine i SAD-a, kao dvije najveće ekonomije svijeta, dobra je stvar kako za obije zemlje tako i za cio svijet. Istorija, koja slovi za najbolji udžbenik dokazala je da saradnja dvije zemlje donosi obostranu korist, a borba između njih nanosi svima štetu.

Na ključnoj raskrsnici kuda idu dalji kinesko-američki odnosi, sastanak dvojice predsjednika je pokazao jasan pravac za razvoj kinesko-američkih odnosa u narednom periodu. U sljedećoj fazi, dvije zemlje bi trebalo da slijede i realizuju važan konsenzus koji su postigli lideri dvije zemlje, a posebno SAD treba da sprovedu u djelo obećanja predsjednika Bajdena, kako bi svijetu pokazale iskrenost i odgovornost koju bi trebalo da ima jedna velika zemlja.

Media Biro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *