Centralne banke zemalja G20 ujednačiće podizanje kamata

Dodajte komentar

Čelnici Grupe 20 vodećih svjetskih ekonomija (G20) objavili su da će njihove centralne banke nastaviti da prilagođavaju tempo zaoštravanja monetarne politike, imajući na umu potrebu ograničavanja “učinaka prelivanja na druge zemlje”.

U saopštenju sa skupa se navodi kako su članice G20 ponovo potvrdile predanost izbjegavanju pretjerane volatilnosti kursa valuta, istovremeno priznajući da su “mnoge valute zabilježile značajna kretanja” ove godine, prenosi Reuters.

“Centralne banke G20… pomno prate uticaj cjenovnih pritisaka na inflacijska očekivanja i nastaviće da odgovarajuće kalibriraju tempo zaoštravanja monetarne politike na osnovu pokazatelja i s jasnim obrazloženjem”, dodaje se.

Zbog stalne zabrinutosti ekonomija u razvoju zbog uticaja koji bi agresivno povećanje američkih kamatnih stopa moglo da ima na njihova tržišta, napominje se da će centralne banke G20 voditi računa o potrebi ograničavanja negativnih učinaka.

“Nezavisnost centralnih banaka je ključna za postizanje ovih ciljeva i jačanje ispravnosti monetarnih politika”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *