Vlada sprečava uvođenje stečaja u Institut Igalo?

Dodajte komentar

Članovi Vlade sastaće se danas sa predstavnicima opštine Herceg Novi i menadžmentom Instituta Igalo na kojem će razgovarati o problemima u tom državnom preduzeću. Prema informacijama Dana, menadžment i lokalna uprava o problemima u Institutu razgovaraće sa ministrima finansija i zdravlja Aleksandrom Damjanovićem i Dragoslavom Šćekićem.

Lokalna uprava i menadžment Instituta dobili su juče poziv nasastanaku Vladi. Sastanku bi trebalo da prisustvuje i Žarko Rakčević, vlasnik četvrtine kapitala Instituta preko HTP Vile Oliva.

Institut Igalo se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji sa ukupnim trenutnim dugom od oko 30 miliona eura. Račun je u više navrata bio u blokadi zbog presuda po tužbama radnika, a dug sa kamatama prema Jugobanci AD Beograd u stečaju dostigao je iznos od oko devet miliona eura. Ukoliko država ne nađe rješenje, preduzeću prijeti stečaj.

Zbog sastanka u Podgorici odložen je okrugli sto koji je bio zakazan takođe za danas na temu “Zdravstveni turizam u Herceg Novom, juče, danas, sjutra” Institut “Dr Simo Milošević” i bolnica Meljine. Orugli sto je, nakon što je dobijen poziv za hitan sastanak, odložen za 28. novembar.

Iz Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i investicije Opštine Herceg Novi, koja je organizator okruglog stola, kazali su da će to biti još jedan način da lokalnauprava skrene pažnju nadležnima u Vladi na probleme bolnice i Instituta, dvije zdravstvene ustanove koje se nalaze u veoma nezavidnoj situaciji, jedna pred zatvaranjem a druga pred uvođenjem stečaja. Institut i bolnica Meljine, koja ima primarnu ulogu u pružanju zdravstvene zaštite građana, glavni su nosioci zdravstvenog turizma u Herceg Novom, pa se nameće i pitanje a u okviru pokrenute izrade Plana razvoja turizma i ugostiteljstva do 2027. godine, šta se može planirati ukoliko se one uruše.

Sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Nenad Vitomirović kazao je da je potpuno nejasno da je u nekoliko strateških dokumenta države navedeno kako je prioritet ekonomskog razvoja Crne Gore turizam sa posebnim akcentom na održivi i zdravstveni turizam, a da s druge strane, ista ta država ne radi ništa povodom očuvanja brenda i ključne resursne osnove za razvoj tog vida turizma.

“Tu konkretno mislim na Institut ‘Dr Simo Milošević’ zajedno sa medicinskim osobljem kao najvećim kapitalom, mineralnom vodom i ljekovitim blatom, kao i na opštu bolnicu Meljine. U tim dokumentima navedeno je da su glavni nosioci zdravstvenog turizma institut u Igalu, bolnica u Meljinama i specijalna bolnica za plućne bolesti ‘Dr Jovan Bulajić’ u Brezoviku. Nije mi poznato da je bolnica u Brezoviku pred gašenjem, odnosno da Vlada ne vodi brigu o toj zdravstvenoj ustanovi, a s druge strane, imamo Institut ‘Dr Simo Milošević’, koji je u većinskom državnom vlasništvu i kome prijeti stečaj” poručio je Vitomirović.

Herceg Novi se, kaže on, nalazi pred istorijskom prekretnicom kakva nije viđena još od Drugog svjetskog rata, kada se uzme u obzir da je HTP Boka u razvalinama, da prijeti gašenje bolnice Meljine i da slijedi stečaj Instituta “Dr Simo Milošević”.

“Mogu da kažem da ulazimo u pos le dnji čin drame gašenja turizma u Herceg Novom. Nije ovdje riječ samo o ovim slučajevima, propao je i projekat Rt Mimoza rizort od rta Kobila prema hotelu Rivijera. Investitori ‘Ric Karlton’ projekta na Rosama najavili su raskid ugovora sa Vladom i odlazak iz Herceg Novog, a svjedoci smo i da država u prethodnim decenijama nije uradila ništa ni po pitanju saobraćajne povezanosti Herceg Novog sa ostatkom Crne Gore i zemljamau okruženju. Razvijali smo turizam bez adekvatnih saobraćajnica i HTP ‘Boke’, često i bez vode, pa smo ipak postizali rezultate, ali gašenje bolnice Meljine i Instituta u Igalu unazadiće lokalnu ekonomiju i ugroziti razvoj turizma i prosperitet nekoliko generacija Novljana”, naglasio je Vitomirović.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *